Учора перед будівлею Донецької обласної державної адміністрації відбулася ще одна акція протесту, учасники якої вимагали повернення внесків до кредитних союзів та зменшення комунальних тарифів. Обурені учасники акції намагалися прорватися до будівлі облдержадміністрації, вимагаючи зустрічі з головою Андрієм Шишацьким. Між протестувальниками та охороною сталася сутичка, внаслідок якої було пошкоджено вхідні двері до будівлі.
А напередодні трагедією завершилося виконання постанови суду, який визнав акцію протесту — голодовку чорнобильців у Донецьку — незаконною. Один із учасників — 70-річний Геннадій Конопльов із Родинського — помер під час знесення найбільшого намету, де перебували голодувальники. У «ліквідаторів» та представників влади — дві різні версії того, що сталося ввечері в неділю.
Микола Гончаров, представник ініціативної групи голодуючих чорнобильців: «Близько 19.10 у великому наметі, де перебувало 30 осіб, перестав працювати генератор, погасло світло. Кілька кремезних чоловіків зайшли всередину, загасили водою дві пічки-«буржуйки» та стали витягати труби, які йшли від пічок. До намету пішов чадний дим, люди почали задихатися. Потім ззовні на нас почали обвалювати намет з усіх боків, тиснути. При цьому були присутні міліціонери на чолі з начальником міського управління Юрієм Сєднєвим. Вони не втручалися. Загинув наш товариш Геннадій Конопльов. Чи він задихнувся від чадного газу, чи його задавили — нехай скаже експертиза. Конопльова почали відкачувати, перенесли до машини «швидкої допомоги», але лікар показав монітор, де йшла пряма лінія — смерть...»
У ГУМВС України в Донецькій області підтвердили факт смерті чорнобильця, але заперечили, що міліція брала участь у знесенні намету. Правоохоронці кажуть, що лише охороняли громадський порядок. ОДА розповсюдила офіційне повідомлення, із якого випливає, що намет демонтували представники МНС. Цей намет разом із генератором та пічками рятувальники надали на прохання голови облдержадміністрації Андрія Шишацького в один із перших днів акції.
Офіційна версія смерті Геннадія Конопльова має такий вигляд: «О 19.10 до лікарів звернулися пікетувальники з проханням надати медичну допомогу одному з учасників. Тут же, у машині «швидкої допомоги», яка чергувала біля Пенсійного фонду, 70-річному чоловікові стали надавати допомогу. В цей час пікетувальники оточили машину «швидкої допомоги» і не давали їй виїхати. Співробітникам міліції довелося організовувати так званий живий коридор, щоб забезпечити транспортування. На жаль, у машині «швидкої допомоги» чоловік помер». В облдержадміністрації зазначають, що померлий звертався напередодні до медиків зі скаргами на біль у грудях. Йому поставили діагноз «ішемічна хвороба серця» та запропонували госпіталізацію. Їхати до лікарні голодувальник відмовився.
Учасники акції залишилися ночувати в інших наметах, установлених на місці акції. Для обігріву розвели багаття просто неба. Вранці в понеділок на місце акції приїхали кілька сотень осіб. На майданчику, де стояв намет, залишилися покинуті матраци, ковдри, подушки. Усередині — лавки та два розпалені вогнища. Над багаттям грілася вода у двох чайниках. Голодуючі та «група підтримки» сиділи навколо вогню, курили та пили чай. У багатьох на рукавах — чорні траурні стрічки. Це момент, коли навіть чоловіки не стримували сліз. Розкладачка, на якій лежав померлий учасник акції, стояла поруч. На ній — дві лампадки та червоні гвоздики. Поруч ішло збирання коштів для допомоги родині Геннадія Конопльова.
З’ясовується, померлий не був чорнобильцем, але приєднався до голодуючих із солідарності. «Гену Конопльова я знав дуже добре, ми ще разом із ним у 1989-му познайомилися в Києві, коли був страйк шахтарів, — розповів Володимир Мородумов із Димитрова. — Він був активістом, ніколи не залишався осторонь».
«Голодовка не припиняється і триватиме до останнього, — каже Петро Балаклєєць, учасник акції, інвалід другої групи зі Слов’янського району. — Я відсудив пенсію майже у 8 тисяч гривень. У листопаді отримав 1400 гривень за першою відомістю та 118 гривень — за другою. Матері, сміючись, сказав: мовляв, нормально, за моєї теперішньої дієти на порожній час й дешеві цигарки вистачить. Мені все одно, де помирати. Тільки вдома ще бачиш очі рідних, які чекають від тебе допомоги. А чим я можу допомогти?»
Фото Ліни КУЩ.
На розкладачці померлого Геннадія Конопльова стоять дві лампадки та лежать квіти.
Медики надають допомогу ще одному учаснику акції, якому стало зле.
На місці намету залишилися матраци та ковдри.