Увечері в четвер у наметовому містечку, де голодують близько 40 осіб, з’явилися представники державної виконавчої служби. Вони зачитали постанову на виконання рішення окружного адміністративного суду, який задовольнив позов Донецької міської ради про заборону акції протесту — голодування.
Державні виконавці спробували вручити копію постанови чорнобильцям, однак ті відмовилися брати документ і запропонували направити його поштою на адресу громадської організації. «У нас немає на руках рішення суду, ми його не читали, — пояснив один із чорнобильців Олександр Пучков. — Тому не можемо прийняти постанову».
Державні виконавці спробували вручити копію постанови чорнобильцям, однак ті відмовилися брати документ і запропонували направити поштою на адресу громадської організації. «У нас немає на руках рішення суду, ми його не читали, — пояснив один із чорнобильців Олександр Пучков. — Тому не можемо прийняти постанову».
Цього ж дня разом із народним депутатом України Михайлом Волинцем активісти-чорнобильці Микола Гончаров і Володимир Деркач намагалися зайти до зали засідань обласної ради, де відбувалася сесія. Хотіли закликати депутатів підтримати їхні вимоги та направити відповідне звернення на адресу Президента та Кабміну. У холі першого поверху будівлі облради було зо два десятки охоронців. На другий поверх, де розташована зала засідань, чорнобильців не пустили. До активістів вийшли заступник голови обласної ради Олександр Кравцов і голова фракції Партії регіонів Олександр Бобков. Розмова відбувалася на підвищених тонах.
«Ми прийшли до депутатів, яких обрав народ. Не будьте бюрократами!» — не витримали чорнобильці. «Хто вкрав мої гроші? Я хочу знати! Пустіть мене туди!» — вигукнув Володимир Деркач і впав на коліна перед представниками облради. У цей момент ті розвернулися і пішли. Пізніше Деркач і Гончаров на колінах умовляли охоронців пропустити їх до зали засідань.
В обласній організації Партії регіонів заявили, що «особи, які намагалися прорватися на сесію Донецької обласної ради від імені учасників акції протесту — чорнобильців — мали на меті дестабілізацію та зрив роботи вищого представницького органу області».
«Ще до сесії керівництвом обласної ради та облдержадміністрації було створено робочу комісію, яка зустрілася з ініціаторами акції протесту, — наголосив голова фракції ПР Олександр Бобков. — Комісія повністю виконала всі вимоги мітингувальників. Ми звернулися до Кабміну та Верховної Ради, і, як наслідок, уряд прийняв рішення про збільшення пенсій ліквідаторам-чорнобильцям до 4 тисяч гривень. Зі свого боку облрада також прийняла рішення виділити матеріальну допомогу із обласного бюджету в розмірі 260 тисяч інвалідам-ліквідаторам, а також окремим учасникам бойових дій в Афганістані та членам їхніх сімей. Незважаючи на це, перед сесією окремими учасниками акції протесту були вжиті спроби проникнути туди з метою провокації».
Самі учасники голодовки кажуть, що вимагають виконання закону стосовно всіх пільговиків: чорнобильців, афганців, дітей війни, яким уряд урізав пенсії. Розповідають, що штовхнула їх на це безвихідь. «У мене дитина — інвалід-чорнобилець (дитячий церебральний параліч та епілепсія). Їй щомісяця потрібно ліків на 900 гривень. А в листопаді заплатили дитині пенсію 800 гривень. Навіть на ліки не вистачає! І їх потрібно приймати щодня. І так вже десять років. І мені 1100 гривень дали. Далі що? Заплати за квартиру, купи ліки — залишиться 500 гривень на двох. На це реально прожити? Тому я тут. Нехай краще дві картоплини та тарілка борщу дістануться дитині. А я тут поголодую», — заявив учасник акції, який назвався Григорієм.
Фото з сайта www.ostro.org.