Парламентська хроніка
Ранкове засідання 17 листопада
 
Верховна Рада розглядала у другому читанні законопроект «Про державну службу». Доповідач — голова підкомітету Комітету з питань державного будівництва та місцевого самоврядування Василь Демчишен — нагадав, що в першому читанні цей документ було ухвалено ще 7 квітня 2011 року. При цьому профільному комітету було доручено доопрацювати його з урахуванням висловлених пропозицій.
Зокрема, стосовно поширення дії цього закону на помічників-консультантів народних депутатів, членства державних службовців у політичних партіях та пенсійного віку. А оскільки з часу ухвалення документа в першому читанні також відбулося чимало змін у правовому полі, що регулює питання державної служби, то профільний комітет привів його у відповідність з ними. Це стосується даного законопроекту із нормами закону «Про заходи щодо законодавчого забезпечення реформування пенсійної системи», котрий, наприклад, встановлює, що державні службовці-чоловіки мають право на вихід на пенсію після досягнення 62-річного віку, а жінки — 60 років. При цьому, щоб отримати пенсію державного службовця, потрібно мати не менш як 10 років стажу державної служби, але в даному разі на день виходу на пенсію треба працювати на посаді держслужбовця. А загалом, право на одержання пенсії державного службовця мають особи незалежно від місця роботи, котрі на час досягнення пенсійного віку пропрацювали на держ-службі не менше 20 років. Пенсія держслужбовцям призначатиметься в розмірі 80 відсотків від їхньої зарплати (зараз — 90 відсотків).
Значні зміни внесено до розділу законопроекту, в якому йдеться про оплату праці держслужбовця. Наприклад, пропонується повернути такі складові заробітної плати, як надбавки за ранг та за вислугу років, щомісячне преміювання держслужбовців. Водночас комітет узгодив положення цього документа з нормами закону «Про засади запобігання і протидії корупції». Передбачено, що особа, яка вступає на держслужбу, зобов’язана вийти із складу органу управління чи наглядової ради підприємства або організації, що має на меті одержання прибутку та припинити іншу оплачувану або підприємницьку діяльність, окрім викладацької, наукової чи творчої діяльності, а також медичної практики чи інструкторської або суддівської практики в спорті.
На державну службу не може претендувати особа, яка має судимість за вчинення умисного злочину, якщо така судимість не погашена або не знята в установленому порядку. Також не допускається призначення на посади держслужби осіб, якщо вони будуть безпосередньо підпорядковуватися близьким особам. Під час призначення особи на посаду державної служби вперше вона має скласти відповідну присягу.
На початку засідання Верховна Рада розглянула низку кадрових питань. Зокрема, звільнила з посади головного контролера Рахункової палати Юрія Іваненка у зв’язку із закінченням терміну його повноважень. При цьому Голова Верховної Ради Володимир Литвин закликав керівників фракцій провести консультації стосовно обрання Голови Рахункової палати та формування її складу. Далі народні депутати обрали головою Комітету з питань науки і освіти Максима Луцького, увільнивши його при цьому від обов’язків першого заступника голови цього комітету. Також ухвалено дві постанови, які передбачають обрання Василя Чернія (Народна партія) членом Комітету з питань аграрної політики та земельних відносин і Юрія Ганущака («БЮТ-«Батьківщина») — членом Комітету з питань бюджету. Верховна Рада розглянула питання обрання суддів.
Народні депутати привітали з днем народження свою колегу Олену Кондратюк.
Сергій Майборода, Максим Луцький.
Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.
Інші фото з цієї події шукайте у фотомагазині на сайті www.golos.com.ua.