Кількість учасників голодовки чорнобильців у Донецьку на ранок середи становила 77 осіб. Із них 39 перебували в залі засідань Головного управління Пенсійного фонду в області, решта — в наметах перед будівлею. Напередодні через погіршення стану здоров’я двох учасників акції госпіталізували. На місці акції постійно чергують «швидка допомога» та міліція.

«Наші вимоги залишаються незмінними: виконання норм закону та відкликання Пенсійним фондом заяв із судів, у яких фонд просить дати роз’яснення про порядок застосування рішень судів про виплату пенсій 2007, 2008, 2009 років — тобто до прийняття закону про державний бюджет на 2011 рік, — розповів «Голосу України» голова обласної організації «Чорнобиль-Єдність» Микола Гончаров. — Це означає загрозу зменшення пенсій для чорнобильців. Сьогодні вже подані 622 такі заяви до судів загальної юрисдикції та 106 — до адміністративних судів».

Керівник громадської організації заявив, що на активістів протесту чиниться тиск. «Нас намагалися звинуватити у захопленні будівлі Пенсійного фонду, особисто мені погрожували кримінальною справою, якщо не звільнимо приміщення», — каже М. Гончаров. У відділі зв’язків із громадськістю ГУМВС України в Донецькій області повідомляють, що для охорони громадського порядку під час проведення акції було задіяно 17 працівників міліції, жодних порушень зафіксовано не було.

Одразу після початку протесту керівник Головного управління Пенсійного фонду в Донецькій області Георгій Якименко написав заяву про звільнення. В обласній державній адміністрації кажуть, що переговорний процес із протестувальниками триває. «Керівництво області і я особисто завжди відкриті для конструктивного діалогу з усіма, в тому числі і з чорнобильцями. У рамках своєї компетенції я вирішував і буду вирішувати їхні проблеми. Але для конструктивного рішення необхідно, щоб це був переговорний процес, дорога з двостороннім рухом, — заявив голова обласної державної адміністрації Андрій Шишацький. — Радикалізм ніколи не призводить до конструктиву. Переговори повинні завжди проходити в рамках правового поля. Я пообіцяв донести позицію чорнобильців до керівництва країни. Чим зараз і займаюся».

P. S. Учора на момент, коли верстався номер, близько 100 представників Львівського обласного благодійного фонду «Діти Чорнобиля Львівщини» захопили приміщення регіонального Управління Пенсійного фонду України у Львові і оголосили акцію протесту в зв’язку з невиплатою пенсій і невиконанням судових рішень з їх нарахування.