Вечірнє засідання 15 листопада

Депутати не підтримали жодну з поправок до законопроекту про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо гуманізації відповідальності за правопорушення у сфері господарської діяльності) і 268 голосами ухвалили законопроект у цілому. Більшість відхилила всі принципові для опозиції поправки — зокрема, замінити кримінальну відповідальність за посадові злочини, за які засуджено Ю. Тимошенко, адміністративною. На знак протесту депутати з фракції «БЮТ-«Батьківщина» не були присутні в сесійній залі.
Із урахуванням пропозицій глави держави ухвалено зміни до Закону «Про Збройні Сили України» стосовно застосування зброї в мирний час. Постійний представник Президента у Верховній Раді Юрій Мірошниченко пояснив вето глави держави на закон тим, що пропонованими змінами невиправдано розширюються повноваження Верховної Ради в частині схвалення указів Президента України. Президент вважає, що «схвалення або ж затвердження Верховною Радою України будь-яких рішень щодо залучення з’єднань, військових частин і підрозділів Збройних Сил України для виконання інших завдань відповідно до закону Конституцією України не передбачено». Законопроект «Про внесення змін до статті 48 Гірничого Закону України щодо соціальних гарантій працівникам гірничих підприємств» на пропозицію глави держави відхилено.
На захист майнових прав дітей, котрі позбавлені батьківського піклування, спрямований ухвалений у першому читанні законопроект про внесення змін до деяких законів України (автори В. Толстенко та К. Самойлик). Ним пропонується наділити органи опіки та піклування повноваженням повідомляти нотаріуса про накладення заборони на відчуження нерухомого майна дитини, якщо батьки позбавлені судом батьківських прав, дитину відібрано від батьків, до суду подано позов про позбавлення батьківських прав та в інших виняткових випадках.
Голова Фонду державного майна України Олександр Рябченко доповів законопроекти про внесення зміни до статті 19 Закону «Про оцінку майна, майнових прав та професійну оціночну діяльність в Україні» (щодо нотаріально засвідчених копій) та «Про Фонд державного майна України». Законопроектом, розробленим урядом і схваленим депутатами в першому читанні, чітко визначено завдання фонду й регламентовано його функції у сферах державної економічної політики та державного управління, приватизації державного майна, оренди державного майна, управління об’єктами права державної власності. Під час обговорення депутати наголошували на потребі поліпшення парламентського контролю за роботою фонду. Голова Спеціальної комісії з питань приватизації Євген Мармазов (КПУ) зауважив, що в урядовому проекті взагалі відсутня норма щодо парламентського контролю за діяльністю фонду.