Парламентська хроніка
Ранкове засідання 16 листопада
Народні депутати розпочали роботу з розгляду проекту закону про ратифікацію фінансової угоди «Європейські дороги України ІІ (проект покращення транспортно-експлуатаційцного стану автомобільних доріг на підходах до міста Києва)» між Україною та Європейським інвестиційним банком. Документ доповідав заступник голови Державної служби автомобільних доріг Євген Прусенко.
За його словами, законопроект передбачає, що на ремонт доріг поблизу Києва (загальна довжина 400 км) буде залучено 450 млн. євро.
Кредит надається на 20 років із пільговим періодом — п’ять років. «Роботи з реалізації цього проекту вже розпочаті. Поки що за рахунок Європейського банку реконструкції та розвитку. Зокрема, на шляху Київ—Житомир. Підтримка ж проекту дасть змогу вчасно закінчити роботи та відкрити рух на основних дорогах до Євро-2012», — зауважив він. За ратифікацію цієї угоди проголосувало 338 народних депутатів. Така само кількість підтримала й ратифікацію Угоди (у формі обміну нотами) про відновлення дії Угоди між Україною та Європейським Співтовариством про наукове і технологічне співробітництво. Ця угода, переконані депутати, одна з небагатьох можливостей здійснити інвестиції у вітчизняну науку та освіту.
Потому сесія перейшла до розгляду питань, які пропонувалося включити до порядку денного. Так, Арсеній Яценюк («НУ—НС») підготував зміни до закону «Про благоустрій населених пунктів» (щодо заборони встановлення огорож з метою обмеження доступу громадян до територій будівель органів державної влади та місцевого самоврядування).
«Якщо керівник такої партії опікується парканами, то рівень його політичної сили нижче каналізації», — заявив Вадим Колесніченко (фракція Партії регіонів). Водночас регіонал додав: «Якщо він переживає за народ, то чому ж ходить з охороною. Він що, народу боїться?» За цей проект проголосувало лише 80 депутатів.
Розкритикувала сесія й інший проект Арсенія Яценюка — про внесення змін до деяких законодавчих актів (щодо заборони супроводу і перекриття дорожнього руху під час проїзду Президента, Голови Верховної Ради та Прем’єр-міністра). Як зауважив Тарас Чорновіл (група «Реформи заради майбутнього»), очевидно, що ситуацію з кортежами треба вирішувати. І насамперед, щоб перекриття не затягувалося на невизначений термін. Як це, за словами, парламентарія, відбувалося і під час президентства Віктора Ющенка. Законопроект Тарас Чорновіл назвав «дамскими повестями, состоящими из одних названий». «Такий закон, — наголосив він, — нічого не вирішує. Одна назва і нічого більше». У тому, що справа не лише в законі, переконаний і заступник Голови Верховної Ради Микола Томенко. За його словами, якщо в цивілізованих країнах відповідна інструкція розписана посекундно, то в нас усе відбувається із запасом часу. «Український народ же нікуди не поспішає. Можна із запасом часу перекрити і чекати, поки той чи інший чиновник виїде, — зауважив М. Томенко. — Мені видається, що проблема не лише в законі, а в тому, щоб повністю змінити інструктивний матеріал, який передбачає так зване перекриття і супровід високопосадовців».
Проект постанови про призначення позачергових виборів депутатів Київської міської ради та київського міського голови сесія також відмовилася включати до порядку денного. Єдиним документом, який було включено до розгляду, стала постанова про відзначення 120-річчя з дня народження Володимира Симиренка. Решта законодавчих ініціатив меншості, у тому числі й соціальні — про збільшення заробітних плат бюджетникам, були відхилені.
З днем народження цього дня парламентарії вітали Михайла Мироненка (на знімку).
Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.
Інші фото з цієї події  шукайте у фотомагазині на сайті www.golos.com.ua.