Парламентська хроніка
Ранкове засідання 15 листопада
Після включення низки законопроектів до порядку денного народні обранці розглянули у другому читанні законопроект про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо гуманізації відповідальності за правопорушення у сфері господарської діяльності, внесений Президентом як невідкладний. Поставити це питання першим до порядку денного нинішнього пленарного тижня — такою була вимога опозиції. Оскільки погоджувальна рада напередодні підтримала цю вимогу, блокування парламентської трибуни наразі не було. Президент-ський законопроект прийнято за основу 6 жовтня, однак опозиція наполягала долучити до цього документа також норми про декриміналізацію відповідальності за посадові злочини за статтею 365 Кримінального кодексу, за якою засуджено екс-прем’єра Юлію Тимошенко та судять екс-міністра внутрішніх справ Юрія Луценка.
Голова Комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності Віктор Швець (фракція «БЮТ—«Батьківщина») доповів, що під час підготовки до другого читання до законопроекту надійшло 260 правок і пропозицій від народних депутатів, було проведено комітетські слухання за участю не лише політиків, а й учених, представників громадських організацій. Із поданих пропозицій враховано лише 64, бо значна частина відхилених поправок суперечила концепції законопроекту. Профільний комітет запропонував уточнити назву законопроекту: про гуманізацію відповідальності за злочини у сфері не лише господарської діяльності, а й службової. Загалом законопроект знімає кримінальну відповідальність за 18 статтями, зокрема, пом’якшує покарання за несплату податків, контрабанду, фіктивне банкрутство та махінації на ринку фінансових послуг.
Однак за принципову поправку — вилучити з Кримінального кодексу 365 статтю (перевищення влади або службових повноважень), за якою колишнього прем’єр-міністра України Юлію Тимошенко засуджено до семи років позбавлення волі, — проголосували лише 147 народних депутатів із опозиційних фракцій.
Під час розгляду президентського законопроекту депутати відхилили більшість поправок, у тому числі й пропозиції, які підтримав профільний комітет. Під час обговорення деякі народні депутати принципово виступали проти певних положень законопроекту. Зокрема, голова Комітету з питань боротьби з організованою злочинністю та корупцією Валерій Бевз (фракція КПУ) заявив, що закон переломлює через коліно весь Кримінальний кодекс. Депутат стверджував, що «Президента елементарно підставили», бо за схемами фіктивного банкрутства у держави вкрали тисячі об’єктів, а «великі махінатори» безпечно гріють кістки на Канарах, а тепер ще й законодавчо передбачається полегшити відповідальність за такі злочини. Юрій Кармазін («НУ—НС») висловив думку, що закон стане «дахом» для великого бізнесу. Народних обранців від опозиції також обурювало, що законопроект передбачає скасувати відповідальність за зловживання під час приватизації. Ще одна принципова поправка № 95 щодо вилучення із Кримінального кодексу 365 статті, внесена В. Швецем, набрала 157 голосів.
Після цього депутати із фракції «БЮТ—«Батьківщина» оточили парламентську трибуну. Перший заступник голови фракції Андрій Кожем’якін заявив, що у парламентської більшості був шанс скасувати «ганебні сталінські статті», які десятиліттями використовувалися проти лідерів громадської думки. Фракція на знак протесту покинула сесійну залу парламенту. Пішов із трибуни доповідач, голова комітету Віктор Швець. Депутати продовжили розгляд поправок.
Голова Верховної Ради Володимир Литвин запропонував депутатам працювати на вечірньому засіданні до завершення розгляду запланованих питань. За це проголосували 236 народних обранців.
Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.
Інші фото з цієї події шукайте у фотомагазині на сайті www.golos.com.ua
Сергій Гриневецький, Сергій Майборода.
Валерій Писаренко, Максим Луцький.