Близько тисячі чорнобильців у понеділок увечері після зустрічі із керівником головного управління Пенсійного фонду в Донецькій області Георгієм Якименком відмовилися залишати приміщення та зажадали зустрічі із Прем’єр-міністром. Ліквідатори вимагали виплати пенсій у попередньому розмірі і заявили, що за листопад отримали менше 1000 гривень. Понад 200 присутніх написали заяви про участь у безстроковій голодовці.
«Я пропрацювала в Чорнобилі дев’ять років. У листопаді мені виплатили 938 гривень замість 6800, як раніше, — розповіла донеччанка Світлана Запорожець. — У Пенсійному фонді кажуть: мовляв, це лише перша відомість, а буде і друга. Але минуло півмісяця, а жодних документів немає. Коли надійде друга частина пенсії, невідомо».
«Президент говорив про те, що народ втратив страх, але це не так, — приєднується до розмови чорнобилець Володимир Деркач. — У 1986-му я захищав свою землю, свою країну і свою сім’ю. І зараз теж захищаю свою родину і країну від цієї банди».
Учасники акції поскаржилися на протидію співробітників обласного управління Пенсійного фонду, які зачинили у приміщенні всі туалети. Час від часу комусь із присутніх ставало зле. Близько першої години ночі основна маса протестувальників роз’їхалася по домівках. У залі залишився 41 голодувальник. На ранок вівторка до будівлі Пенсійного фонду із теплими речами почали прибувати чорнобильці.
«Під час зустрічі із нашими представниками голова обласної державної адміністрації Андрій Шишацький попросив два дні для того, щоб поспілкуватися із керівництвом країни, та пообіцяв сприяння. Адміністрація надає нам намети із підігрівом, машину «швидкої допомоги» і все необхідне для облаштування наметового містечка перед будівлею Пенсійного фонду. Там ми чекатимемо на відповідь із Києва», — заявив голова обласної організації «Чорнобиль-Єдність» Микола Гончаров.
Фото Костянтина ЧЕРГИНСЬКОГО (УНІАН).