Олег Вергуш був учнем, а я директором школи. Ще тоді помітив потяг хлопця до спорту, неординарні організаторські здібності, відповідальність. Згодом я очолив навчально-виховний комплекс №13. Олег тим часом обрав спеціальність інформатика, але жив спортом. Я підтримав молодого педагога, він здобув ще одну вищу освіту.

Фізкультура в нашій школі — один із головних виховних пріоритетів. У нас троє вчителів — молода Наталя Шкреба, чемпіон України з легкої атлетики серед ветеранів Євгенія Яцкун та Олег Вергуш, визнаний учителем року міста. Він, до речі, має категорію старшого вчителя, пише кандидатську дисертацію, викладає в університеті.

Гарний учитель — це гарантія того, що в учнів буде мотивація займатися фізкультурою, вести здоровий спосіб життя.

Колись практично не було учня, який би не любив цього предмету. Бо у кожній дитині з народження закладено потяг до руху, фізичного вдосконалення. Але чому про культ фізкультури говоримо в минулому?! Чому цей урок часто асоціюється із трагічними подіями, численними проблемами; чому молодь у вузах прагне уникати занять?!

Юне покоління росте ослаблене, ігноруючи мудре правило: «Рух здатний замінити всі на світі ліки, але жодні з ліків не замінять руху».

У 13-й школі, коли ще ніхто не бив на сполох з приводу зменшення рухової активності школярів, ми докладали зусиль, щоб кожен учень, переступивши поріг закладу, одразу полюбив саме фізкультуру. І не тільки діти, а й батьки, дідусі, бабусі.

У 2003—2004 навчальному році в НВК створено спортивний клуб здорового способу життя (Олег Вергуш). За сім років руками його членів створено все, чого потребували: волейбольний майданчик, яму для стрибків у довжину, сектор для штовхання ядра, спортивний майданчик для дітей початкової школи, атлетичну залу (ініціатори — діти). А ще — майданчик для гімнастичних вправ, на якому учні старшої школи займаються на обладнанні, що використовується при підготовці професійних легкоатлетів.

Усім знайомі і наші спортивні досягнення. Про них першою пише шкільна газета «Велика перерва», яку поширюють у школі, серед батьків, інших закладів.

Олег Вергуш із колегами виростив призерів та чемпіонів міських, обласних, всеукраїнських, міжнародних змагань. Інна Білоус — чемпіонка міста, призерка області з потрійного стрибка (2005 рік), Дмитро Калайда —багаторазовий чемпіон міста та області зі штовхання ядра та метання диску (2006 рік), Катерина Демків — чемпіонка міста та області з метання списа (2008 рік), Альона Байрак — чемпіонка міста, області, фіналістка чемпіонату України з бігу на 1500 та 3000 метрів (2009 рік), Юлія Мельник — багаторазова чемпіонка міста, області та чемпіонату України з метання диска та штовхання ядра (2009 рік), Андрій Рогулько — чемпіон області, чемпіон України з естафетного бігу 4x100 метрів, переможець міжнародних змагань «Кубок Дружба» (2009 рік)... Усіх не перерахуєш. Нині серед кращих учні Юлія Чесановська, Юлія Лазарюк, Людмила Гулай, Роман Балицький, Вікторія Деренівська, Ігор Кірілов — теж чемпіони та багаторазові призери змагань різного рівня. Бути спортсменом та здоровою людиною у нашій школі модно і почесно.

Стати вчителем фізкультури стало мрією для багатьох учнів. Понад десяток випускників уже здобувають цей фах.

У дитини має бути вибір, тому ми забезпечили його розмаїттям секцій. Учням, які мають проблеми зі здоров’ям — особлива увага.

Запитаєте: а як же заохочуємо самого вчителя? Для Олега Вергуша, наприклад, наша школа стала базою росту, тут він зміг себе реалізувати, тут він апробовує власні наукові дослідження, навики тренера. Школа, на жаль, не може забезпечити вчителя квартирою, але створити такі умови, щоб праця з дітьми приносила задоволення і результати — зобов’язана.

Монолог директора НВК №13 Валерія Кішка записала Віра ШПИЛЬОВА.

Кам’янець-Подільський.

Шкільні герої спорту.

Фото з архіву школи.