У понеділок після тижневого простою знову відкрили двері їдальня «Бригантина» та буфети в корпусах Донецького національного університету. Годувати десять тисяч студентів та три тисячі викладачів припинили з ініціативи адміністрації навчального закладу. Роботу їдальні відновили на час розгляду колективного трудового спору. За словами голови первинної профспілкової організації працівників ДонНУ Володимира Подмаркова, ще у вересні з’явився наказ виконуючого обов’язки ректора вишу Петра Єгорова про закриття їдальні та буфетів. Усіх працівників цих підрозділів мали звільнити за два місяці.

«Ми пройшли всі можливі інстанції, писали до прокуратури, обласної державної адміністрації тощо, — зазначив співрозмовник. — Нині перебуваємо в стані колективного трудового спору між адміністрацією університету та колективом їдальні. Спор розглядатиме Національна служба із посередництва та примирення. На час розгляду дію наказу зупинено. Профспілкова організація не давала згоди на звільнення працівників їдальні та наполягатиме на скасуванні рішення».

Володимир Подмарков розповів, що керівництво вишу збирається здати в оренду приміщення їдальні та буфетів. «Якщо нині студент може пообідати за 12 гривень, то в орендаря ціни будуть вищі, — вважає профспілковий лідер. — Адже тоді головною метою стане отримання прибутку. Якісь підприємці прийдуть і використовуватимуть наше обладнання, яке протягом останніх семи років ми приводили до ладу. А людям куди подітися? 

Навіть у лихі 90-ті університету вдалося зберегти систему громадського харчування. І раптом її знищують одним розчерком пера».

«Голос України» письмово звернувся до виконуючого обов’язки ректора університету Петра Єгорова із проханням дати коментар із зазначених питань. На момент підготовки публікації до друку відповіді газета не одержала.

Нагадаємо, що вже рік Донецький національний університет живе без офіційно призначеного ректора. У грудні минулого року конференція трудового колективу університету обрала претендентом на пост ректора Юрія Лисенка. Виконуючий обов’язки ректора Петро Єгоров, якого підтримувало міністерство, вибори програв. Згодом переможець виборів відмовився від посади ректора — начебто через поганий стан здоров’я. Саме на той час припало порушення кримінальної справи, в який фігурантом була дружина Лисенка Тетяна Лев, яка обіймала посаду головного бухгалтера вузу. В її квартирі було проведено обшук, а одного разу невідомі напали на головбуха, пригрозивши фізичною розправою. Крім того, до окружного адміністративного суду Києва подав позов професор академії МВС Олександр Користін, який також надсилав документи на конкурс, але його кандидатуру не було винесено на голосування. Професор оскаржив підсумки конкурсу, і тепер ректора в ДонНУ обиратимуть знову — після розгляду скарги судом.