Запитання київському міському голові: кому це вигідно?

Столичним торговельним точкам, розміщеним у так званих малих архітектурних формах (МАФ), заборонили працювати вночі. З кінця вересня діє мораторій на роботу кіосків після 22.00 у будні, і після 23.00 — у вихідні та свята. Так вирішила Київська міська рада. Щоправда, це рішення столичної влади виконувати ніхто не поспішає. Чому? По-перше, досі не прописано штрафні санкції для порушників. А по-друге, мовляв, самі чиновники пізніше зізналися, що заборонити хотіли тільки продаж алкогольних напоїв, а в рішення просто не вчиталися... Анонсували столичні депутати і чергову хвилю демонтажу незаконно встановлених торговельних об’єктів. Розпочатися ця масова зачистка мала менш ніж за місяць. Цей процес у столиці став перманентним явищем.

«Повідомляємо, що протягом минулого тижня силами КП «Київблагоустрій», на виконання доручень Департаменту міського благоустрою та збереження природного середовища було проведено демонтаж тимчасових споруд за адресою вул. Васильківська, 34». Інформацію про цю та інші «перемоги» у війні із МАФами на власному сайті ще наприкінці вересня оприлюднила прес-служба вже згадуваного департаменту КМДА. Як доказ своєї ефективності навіть виклали кілька фотоаргументів із зображенням місць, що звільнилися. Наші кореспонденти на власні очі бачили процес демонтажу. Роботи зі знесення МАФів тривали майже весь день. Амурську площу (епіцентр подій) заповнили евакуатори, спецтехніка, працівники КП «Київблагоустрій»... Усіх «нелегалів» прибрали і навіть перекопали клумби, на яких стояли кіоски-порушники. Мешканцям району можна було б видихнути з полегшенням, якби не одне «але»... За день-два після зачистки всі демонтовані кіоски знову повернулися на свої місця. У тому числі — на так звані зелені зони.

Реінкарнацією МАФів киян, щоправда, не здивуєш. Рідко демонтаж однієї торговельної точки не закінчується встановленням на тому самому місці іншої. Та тут ситуація взагалі дивна: на те саме місце повернулися ті само об’єкти. Із проханням пояснити, на яких підставах торговельні точки знову опинилися на Амурській площі, ми звернулися до Департаменту міського благоустрою. Там про нахаб-підприємців знають. Але замість того, щоб одразу, але цього разу сильніше, покарати порушників, тут вирішили «боротьбу» починати з нуля. «Всім власникам нововстановлених тимчасових споруд було вручено попереджувальні приписи з вимогою демонтувати свої тимчасові споруди власними силами. Станом на сьогодні вимоги приписів не виконано. Департаментом направлено листа до Голосіївської районної в місті Києві державної адміністрації з проханням розглянути доцільність розміщення зазначених тимчасових споруд та надати подання до департаменту для ухвалення рішення щодо демонтажу», — повідомив нам в офіційній відповіді на запит Департамент міськблагоустрою. Нині (а минуло вже кілька тижнів з дня першого демонтажу) ці кіоски спокійненько працюють. Понад те, вони ущільнюються і обростають новими металевими сусідами. Це — чи не найпоказовіший приклад «ефективності» боротьби столичної влади з кіосками-нелегалами. Поки чиновники розводять бюрократію із приписами, листами та дорученнями, незаконні МАФи живуть і примножуються. Чому? Вочевидь, комусь це просто вигідно...

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.