Відповідно до Закону України від 10 квітня 2014 № 1198-VІІ «Про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення розрахунків за енергоносії» з 1 липня 2014 року ПАТ «Київенерго» має можливість бути постачальником послуг гарячого водопостачання (ГВП) та централізованого опалення (ЦО) для населення м. Києва. Письмові договори з енергопостачальником кияни можуть укладати за бажанням протягом 2014—2015 рр. А тим часом «Київенерго» залишається для мешканців столиці постачальником тепла та гарячої води на підставі договірних відносин з житлово-експлуатаційними організаціями (ЖЕО).
На сьогодні ЖЕО майже восьми тисяч столичних будинків розпочали поетапне укладання договорів на послуги з постачання ЦО та ГВП між «Київенерго» та мешканцями своїх будинків. Вже оформлено договірні відносини зі всіма будинками, які обслуговують комунальні ЖЕО, а також із частиною об’єднань співвласників багатоповерхових будинків (ОСББ) та житлово-будівельних кооперативів (ЖБК) в зоні ліцензованої діяльності «Київенерго». Водночас «Київенерго» розвиває сервісну інфраструктуру взаємодії з клієнтами. Очікується, що до кінця 2015 року переважна більшість квартир у Києві оформить письмово прямі угоди з «Київенерго».
Утім 700 ОСББ та ЖБК досі не визначилися із виконавцем послуги ЦО та ГВП для своїх будинків, а ще понад 140 столичних ОСББ та ЖБК відкрито нехтують вимоги чинного законодавства та створюють ризики для мешканців лишитись без тепла під час опалювального сезону. Головна причина — втрата фінансової вигоди у зв’язку зі змінами в законодавстві або небажання приймати самостійні рішення. ОСББ та ЖБК намагаються компенсувати її за рахунок вимоги оплачувати за користування внутрішньобудинковими мережами, хоча їх обслуговування закладено до тарифу на утримання будинку. Зате кінцеві споживачі — мешканці будинків — отримують низку переваг з точки зору контролю якості послуг постачальником та своєчасних розрахунків за спожите тепло. Що у ситуації гострої енергетичної кризи, зумовленої дефіцитом енергоносіїв, є гарантією своєчасних закупівель енергопостачальною компанією газу, необхідного для виробництва тепла.
З метою урегулювання ризиків, пов’язаних із відстроченням подачі тепла до будинків, ЖЕО яких зволікають чи не бажають укладати прямі договори, у ході тристоронніх перемовин між «Київенерго», КМДА та представниками ОСББ/ЖБК вдалося виробити прийнятну для ЖЕО процедуру підписання договорів про співпрацю. За погодженням КМДА компанія «Київенерго» відкоригувала процедуру укладення прямих договорів згідно з рекомендаціями ЖЕО, адаптувала їх формат до форм власності житла, змінила вимоги щодо переліку документів, необхідних для укладання договірних відносин. Інформація щодо оновленої процедури є цілком доступною і прозорою. Необхідні роз’яснення та форми договорів викладено на сайті для клієнтів «Київенерго» www.kyіvenergo.ua. Окрім цього, фахівці «Київенерго» готові надати консультації та відповісти на всі запитання, що виникають під час укладання прямих договорів. Враховуючи стрімке зниження температури в кінці жовтня та оголошений КМДА початок опалювального сезону, «Київенерго» закликає керівників ОСББ та ЖБК до відповідальності. Адже зараз лише від їхнього рішення залежить постачання тепла та гарячої води до сотень київських осель.