Для Наталі Андріївни Слюсаренко (на знімку) улюблена справа стала змістом її життя. «Треба любити те, що робиш, і йти вперед крок за кроком», — каже вона.
Важко не погодитися з Емілем Людвігом, який писав: «Не небо дарує щастя, а сама людина готує його собі... Хто не носить його у собі, марно шукатиме його по всьому світу».
Яке ж воно щастя вчительки початкових класів П’ятигірської ЗОШ І—ІІІ ступенів? Кажуть, найсильніший той, хто має владу над собою. Наставниця живе за цією формулою.
Дитинство її було, як у всіх. Високе небо і річка Броварка, різнобарв’я квітів і шовк лугових трав, улюблена вчителька і цікаві уроки географії. Після закінчення восьмирічки з відзнакою з рідних Пологів-Яненків поїхала до Переяслава-Хмельницького і стала студенткою педагогічного училища. Так дівчина здійснила не так свою, як мамину мрію. 
Проте навчання захопило її. Відповідальна, справедлива, старанна Наталя стала улюбленицею не лише студентського колективу. Вона встигала скрізь: співала в студентському хорі, грала на піаніно і баяні, була піонервожатою. 1975 року батьки вітали доньку — дипломовану вчительку. Відтоді вона працює в П’ятигорах, маючи єдиний запис у трудовій книжці.
У кожного педагога свої сходинки, шлях, стиль і почерк. У Наталі Андріївни він також єдиний і неповторний. Доля не завжди була милосердна. Двадцятип’ятирічною лишилася вдовою і взяла на плечі непосильний тягар. Та усе робила для дітей. Своїх і чужих. Ніхто ніколи не чув від неї скарг на труднощі.
Спілкуючись з учителькою, її колегами, вихованцями, батьками, дійшла висновку: гарний учитель не той, хто може підготувати зразковий відкритий урок, а той, у кого кожен урок близький до ідеального. Вона оптимально добирає зміст, форми і методи уроку. Це її стиль. Розкрити таємницю педагогічної майстерності Наталі Андріївни до кінця не вдається.
Але факт залишається фактом: її учні приходять до п’ятого класу не по-дитячому мудрими, відповідальними, допитливими. 
А ще вражає їхня наполегливість і цілеспрямованість. Мабуть, саме про Слюсаренко сказано: «Учителю, навчи учня, щоб було в кого навчатися».
Щасливі будьте під високим небом. Здоров’я Вам, з роси й води!
Олександра Соловей,учитель-методист.
Тетіївський район Київської області.
Фото автора.