Відомство Дмитра Табачника вирішило запитати у громадськості, чи згодна вона з умовами прийому до ВНЗ наступного року? Проект документа розміщено на офіційному сайті міністерства.

Похвальна ініціатива, тільки незрозуміло, чому обмежено обговорення до 25 вересня. Куди поспішаємо? Утім, слід зазначити, що глобальних змін нема. Єдина принципова новела — конкурсний бал сертифіката для профільних предметів пропонується підняти до 140. Для непрофільних конкурсних дисциплін мінімум залишився таким само — 124 бали. І все ж випускник може стати студентом, якщо отримає не менше 170 з профільного предмета.

Отже, документи до університетів на стаціонар абітурієнти подаватимуть з 2 до 31 липня. Будуть дійсні сертифікати, видані у 2012-му та 2008—2011 роках.

Подавати заяву і документи можна буде до п’яти ВНЗ на три напрями в кожному з них. Електронний вступ не скасовується.

Випускники підготовчих курсів природничо-математичних та інженерно-технічних факультетів отримають 20 додаткових балів. Від 30 до 50 балів матимуть призери відповідних олімпіад. Обов’язкова умова — вони мають вступати на профільні напрями навчання.

Школярам протягом усіх років навчання доведеться дбати про хороші та відмінні оцінки, оскільки під час вступу враховуватиметься середній бал атестата.

Проектом передбачено право навчальних закладів встановлювати більшу від 140 прохідну кількість балів з профільних дисциплін на окремі напрями підготовки.