Європейських міністрів освіти, що з’їдуться до Києва 22—23 вересня, зустрінуть протестами. «Особливий» прийом іноземним делегатам уже готують українські студенти. На противагу міністерському форуму, вони влаштують власний контр-форум, де обговорять проблеми освіти під іншим кутом, ніж це роблять у владних кабінетах, а також влаштують блокаду готелю «Україна», де міністр освіти України Дмитро Табачник прийматиме своїх колег.
Як пояснили нам організатори акції, студентський контр-форум — «це відповідь на політику комерціалізації, здорожчання освіти і бюджетних урізань, яку проводять практично всі уряди Європи, включно з Україною».
— Ми не могли проігнорувати таку нагоду, як приїзд європейських міністрів освіти до Києва, щоб висловити свій протест проти руйнування освітньої сфери, — розповів «Голосу України» активіст незалежної студентської профспілки «Пряма дія» Андрій Мовчан.
За його словами, контр-форум триватиме два дні, одночасно з форумом міністрів. У перший день, 22 вересня, у таборі просто неба, що розташується на Софійській площі, триватимуть масові лекції, дискусії та семінари. А вже наступного дня студенти проведуть демонстрацію і блокаду готелю «Україна», де збираються міністри на чолі із Дмитром Табачником.
До речі, студенти вже підготували вимоги, що висунуть чиновникам. Їх вони оприлюднили вчора на прес-конференції. Серед основних: підвищення стипендії до рівня прожиткового мінімуму, недопущення обмеження прав студентів і викладачів на користь Євро-2012, надання реальної автономії вишам та інші.
— Насправді ідея нашого зібрання не нова, — зізнався Андрій Мовчан. — Нас надихнули події 2010 року у Відні, коли на святкування 10-річчя Болонського процесу з’їхалися студенти з усієї Європи для того, щоб висловити свій протест перетворенню освіти на товар. Тоді вдалося зібрати чимало людей, це був прояв інтернаціональної солідарності. Ми хочемо зробити щось подібне.
Нагадаємо, форум міністрів освіти європейських країн відбудеться у Києві в рамках головування нашої країни в Комітеті Міністрів Ради Європи.