Причина — загарбницька й грабіжницька діяльність «чорних археологів», які в гонитві за наживою розграбовують давні сарматські могильники й скіфські кургани.

Лише нинішнього року таких фактів — сотні. У квітні було навіть обстріляно археологічну експедицію, яка проводила розкопки давнього храму на мисі Фіолент у Севастополі.

Там, на місці розкопок, через зсув ґрунту відкрилися стародавні пласти, в яких було виявлено доіконоборчий храм — споруду кінця VІІІ — початку ІX століття. Розкопки проводили співробітники заповідника «Херсонес Таврійський» і студенти Таврійської духовної семінарії Кримської єпархії Української православної церкви. Археологам тоді довелося залишити розкопки.

Схожі випадки трапляються чи не щомісяця по всьому Криму. «Чорним археологам» є чим поживитися на розкопках. Кажуть, що все коштовне вже давно викопане й перебуває в музеях. Це далеко не так. Авторові цих рядків довелося бачити, щоправда, на фотографіях, справжнє скіфське золото, яке було виявлено в низці нелегальних розкопок. Повірте, це справжні витвори мистецтва, які мають величезну історичну цінність. На «аукціонах для обраних» вартість невеликого предмета обчислюється десятками тисяч доларів. І все це йшло і йде повз музейні експозиції.

Із найпомітніших офіційних знахідок минулого року — унікальний римський шолом першої половини нашої ери, виявлений на території городища Артезіан у Ленінському районі Криму. Ведуться вже тривалий час розкопки сарматських могильників, яких у Криму налічується близько десяти. Однак учені так і не розгадали їхньої таємниці.

Археологи й історики не можуть зрозуміти, як могли існувати поховання за відсутності поряд будь-яких жител і поселень. Водночас розкопано 557 могил, з них понад 70 склепів, у кожному з яких ховали від 6 до 7 чоловік, а в могилах по дві-три особи. Серед важливих знахідок останнього часу — чотири посудини у вигляді баранів, які не мають аналогів у світі.

Водночас офіційна археологія за значенням знахідок і їх цінністю значно поступається розкрадачам гробниць. Останні не ведуть розкопок за всіма правилами, а пробивають шурфи, які ведуть до самого поховання. Часом виникає враження, що карти поховань у «чорних археологів» значно точніші, ніж у вчених. Та й прибуток, який вони отримують, досить великий.

За приблизними оцінками, нелегальний обіг кримських археологічних скарбів сягає декількох десятків мільйонів доларів.

2012 року було зафіксовано факти розграбування могильників у межах охоронного зонування пам’ятки національного значення — печерного міста Бакла, руйнування й пошкодження із застосуванням металодетектора пам’ятки археології місцевого значення — таврського Кизик-Кулак-Кая, знищення, руйнування й пошкодження ранньосередньовічного могильника на схід від Узун-Тарла, поселень і могильника «Пугу-Кая» у Бахчисарайському районі, розгарбування могильника «Алонія» в Ялті. 2013-го зафіксовано грабіжницькі розкопки святилища на вершині гори Чатир-Даг.

Хоча порівняно з 1990-ми роками, на які в Криму припадає найбільший розмах діяльності незаконних копачів, в останні роки така тенденція знизилася, але проблема, хоч і не в такому масштабі, залишається: об’єкти археології й нині розграбовують.

Крим.

На знімку: зі знахідок кримських археологів.

 

Фото автора.