Культурний проект «Із країни в Україну», який вигадали й почали втілювати в життя у визволених містах Донбасу київські волонтери, привернув увагу місцевих жителів своєю оригінальністю й інтерактивністю. Українські традиції, на відміну від «занафталіненої» продукції псевдопатріотов, постали перед ними яскравими, живими й доступними.

Унікальний фестиваль авторства київського рекламіста Дениса Блощинського вже побував у Краматорську, Костянтинівці й от тепер — в Артемівську. Далі 60 волонтерів, серед яких відомий карикатурист, музиканти трьох рок-гуртів і майстри народної творчості, планують рухатися на південь — у Маріуполь і Волноваху. Волонтери наголошують, що до політики проект не має жодного відношення.

— Наша мета — донести унікальність народних традицій жителям усіх куточків України. Розумію, що на заході країни ці традиції шанують і знають набагато краще, ніж на сході. Але ми вирішили почати саме звідси, тому що тут найбільше потребують культури, — вважає організатор проекту.

Під час перфомансу, на який усю неділю сходилися жителі Артемівська, були представлені майстер-класи з найрізноманітніших напрямів: від випікання жайворонків і гончарного мистецтва — до квілінгу й оригамі. На кожному з них місцеві дітлахи могли навчитися чогось нового. Діти вишиковувалися в чергу, щоб взяти у руки справжню козацьку шаблю: хлопці з організації «Рабів до раю не пускають» учили дітей азів традиційних українських бойових мистецтв.

Працювала й пересувна бібліотека, де кожен охочий міг узяти українську книгу, яка йому сподобалася. Тут були активними не тільки діти, а й дорослі, які із захопленням вибирали твори Любко Дереша, Сергія Жадана й Марії Матіос.

— Ставлення різне. Хтось називає «бандерівцями», а хтось щиро сміється з карикатур політиків, — пояснює автор гумористичних замальовок Юрій Журавель.

Концерт, на якому виступили рок-музиканти гуртів «Неспроста», «От винта» і «482», відбувся двічі: на території танкової ремонтної бригади, яка дислокується в Артемівську, і на сцені площі Свободи. Особливий захват у публіки викликала демонстрація бойового гопака у виконанні козаків, а воїни щиро зраділи подарованій музикантами гітарі.

За задумом організаторів акція виходить за межі простого фестивалю. Найближчим часом стартує проект, розрахований на активних школярів: у режимі онлайн-конференцій протягом року діти вивчатимуть історію, традиції й втілюватимуть у життя власні ідеї в сфері індустрії, фотографії, кулінарії. Молоде покоління зможе побачити українські реалії в контексті світової історії й сучасних тенденцій. Це допоможе об’єднати молодь і виховувати її в дусі сьогодення, а не «шароварного» патріотизму.

Крім того, активісти в охоплених проектом містах уже вирішили обмінюватися власними досягненнями: робити пересувні виставки, концерти. А найближчим часом буде апробовано формат «Кіновікенду» — цілодобового показу українських документальних, художніх і анімаційних фільмів з обговоренням. Волонтери готові надавати унікальний відеоматеріал.

Донецька область.

На знімку: гопак — не просто танець, а бойове мистецтво.

Фото автора.