Засідання 8 липня

Верховна Рада, уряд та Президент своїми спільними зусиллями мають дати шанс країні почати більш-менш прогнозоване життя. Таке переконання висловив учора глава парламенту Володимир Литвин, закриваючи восьму сесію шостого скликання. А для цього, на його думку, потрібні конкретні рішення і практичні дії. «Впродовж цієї сесії в залі відбувалося все — і дискусії, і намагання якомога тісніше обняти один одного та задушити в обіймах, — наголосив Голова Верховної Ради. — Водночас я сподіваюся і вірю, що ми вийшли на розуміння того, що все потрібно вирішувати, намагаючись налагодити діалог». В. Литвин наголосив, що розуміє і представників опозиції, і представників більшості. Коаліція бере на себе відповідальність за непрості і непопулярні рішення, які на даному етапі не додають певного авторитету. А опозиція користується привілеєм критикувати. «Це дає можливість уважно аналізувати, що ми приймаємо і як це буде сприйнято суспільством, — сказав керівник парламенту. — Цей діалог треба буде утвердити і примножити».
В. Литвин висловив вдячність за співпрацю і Кабінету Міністрів та сподівання, що з наступної сесії буде розуміння з боку уряду місця, ролі і призначення Верховної Ради. «Переконаний: не буде того, що ми мали останнім часом, коли деякі міністри не вважали за потрібне доповідати відповідні законопроекти, — підкреслив він. — Ми домовилися: якщо немає цікавості працювати із парламентом, нам також нікуди поспішати». Глава парламенту висловив бажання, щоб цей конструктив поширився на всі складові співпраці.
На початку засідання представники фракцій обмінялися думками стосовно організації роботи Верховної Ради. Власне, ще в понеділок під час погоджувальної ради було досягнуто домовленості про те, що в п’ятницю парламентарії відмовляться від години запитань до уряду з тим, щоб розглянути всі питання порядку денного. Тож представники більшості запропонували працювати в п’ятницю в сесійній залі до того часу, поки не буде реалізовано це завдання.
 Отже, в останній сесійний день парламентарії ухвалили в цілому низку проектів законів, які стосуються проведення чемпіонату з футболу Євро-2012, а також закон про біженців та осіб, які потребують додаткового або тимчасового захисту, зміни до деяких актів, які врегульовують правові відносини між кредиторами та споживачами фінансових послуг, про рибне господарство, промислове рибальство та охорону водних біоресурсів.
Також було ухвалено два проекти законів з пропозиціями Президента. Один із них стосується амністії, а другий — державних закупівель. 
Із заявою від двох фракцій учора виступив Арсеній Яценюк. Якщо Президент підпише прийняту пенсійну реформу, йшлося у ній, опозиція спільно оскаржуватиме цей документ у Конституційному Суді. «Ми виграємо цей суд, якщо він не буде під тиском адміністрації Президента», — наголосив депутат. А його колега, заступник Голови Верховної Ради Микола Томенко уточнив, що основною підставою для звернення до Конституційного Суду стане те, що за зміни до чинного законодавства формально проголосували майже 250 депутатів, із яких у залі були присутні заледве півтори сотні.
А. Яценюк повідомив, що опозиція спільно вимагає, щоб головою Рахункової палати було призначено Петра Порошенка. Кандидатуру на цю посаду, згідно з Регламентом, подає Голова Верховної Ради, наголосив у відповідь на це Володимир Литвин. Він назвав пропозицію цікавою, але висування її у формі ультиматумів і вимог — неприйнятним. Глава парламенту запропонував обговорити це питання у форматі «спокійного спільного діалогу».
Народні депутати привітали із днем народження свого колегу Валерія Писаренка.
Інші фото з цієї події  шукайте в фотомагазині на сайті www.golos.com.ua.
На знімках: під час урочистого закриття восьмої сесії Верховної Ради України.
Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.
 Валерій Камчатний, Раїса Сорочинська-Кириленко, Микола Трайдук.