Вечірнє засідання 7 липня

Верховна Рада прийняла у другому читанні та в цілому проект закону «Про заходи щодо законодавчого забезпечення реформування пенсійної системи» (№7455), розроблений Кабінетом Міністрів України. Обговорення тривало майже дев’ять годин до глибокої ночі, законопроект підтримали 248 народних обранців від Партії регіонів, Народної партії, групи «Реформи заради майбутнього» і 11 депутатів від «НУ—НС». Не голосували за законопроект фракції «БЮТ-«Батьківщина» та КПУ. Якщо Президент підпише цей закон, він набере чинності з 1 вересня 2011 року. Опозиція вже заявила, що оскаржуватиме ухвалений документ у Конституційному Суді, оскільки він істотно звужує права громадян.
Закон про пенсійну реформу передбачає, зокрема, поетапне підвищення пенсійного віку для жінок з 55 до 60 років. Збільшено страховий стаж для нарахування пенсій: передбачається упродовж 10 років підвищити мінімальний стаж для виходу на пенсію на 10 років для жінок і чоловіків з 20—25 до 30—35 років. Розмір максимальних пенсій обмежено десятьма прожитковими мінімумами для осіб, які втратили працездатність, тобто 7640 гривень. Окрім того, документ передбачає збільшення термінів виходу на пенсію для чоловіків-держслужбовців з 60 до 62 років та зменшення пенсій держслужбовцям: вони нараховуватимуться в розмірі не 90, а 80 відсотків від суми заробітної плати, з якої сплачувалися страхові внески.
За словами глави профільного комітету Валерія Сушкевича, було враховано 528 поправок із 1179 поданих депутатами. Однак навіть враховані у порівняльній таблиці до другого читання поправки ставилися на голосування для підтвердження, і більшість пропозицій, які було спрямовано на послаблення новозмін, не підтримувалися в сесійному залі. 
Поправка передбачає, що пенсії за вислугу років призначаються особам офіцерського складу, прапорщикам і мічманам, військовослужбовцям надстрокової служби та військової служби за контрактом, іншим особам, які займали посади льотного складу та плаваючого складу підводних човнів Збройних Сил не менш як 20 років, незалежно від віку в разі, якщо вони мають на день звільнення зі служби вислугу 20 років і більше.
Депутат Арсеній Яценюк («НУ—НС») пропонував встановити пенсію для народних депутатів на рівні пенсії звичайних громадян і обчислювати її за загальним законом про пенсійне забезпечення, запровадити оподаткування максимальних пенсій. Це також підтримано не було. Андрій Павловський (БЮТ-«Батьківщина») та В’ячеслав Кириленко («НУ—НС») пропонували закріпити граничний вік перебування на держслужбі для чоловіків на рівні 60 років і жінок на рівні 55 років, щоб надати можливість молоді працювати на державу, — також безрезультатно.
Позафракційний Олег Ляшко попросив голову Пенсійного фонду Бориса Зайчука перевірити інформацію про те, що хтось отримує пенсію в 400 тисяч гривень. На це посадовець відповів, що найбільша пенсія в Україні нині призначена герою України, чорнобильцю — 41 тисяча гривень. А Прем’єр-міністр Микола Азаров, за словами Б. Зайчука, отримує пенсію на рівні народного депутата. Політик також заявив, що народні депутати при досягенні пенсійного віку, навіть продовжуючи працювати, згідно із законом про статус народного депутата, отримують матеріальну допомогу в розмірі 10 окладів, тобто близько 140 тисяч гривень, і запропонував скасувати цю норму. А також заборонити чинним народним депутатам-пенсіонерам одночасно отримувати і зарплату, і пенсію. Однак на це головуючий Адам Мартинюк запевнив, що ніхто таких величезних допомог не виплачує і не отримує. На підтримку цих пропозицій висловилися лише 9 депутатів.
Натомість підтримано поправку народного депутата Володимира Герасимчука (Народна партія) щодо встановлення пенсійного віку для державних службовців-чоловіків. Право на пенсію за віком матимуть державні службовці — чоловіки 1955 року народження і старші після досягнення ними такого віку: 60 років — якщо вони народилися по 31 грудня 1952 року; 60 років 6 місяців — якщо вони народилися з 1 січня 1953 року по 31 грудня 1953 року; 61 рік — народилися з 1 січня 1954 року по 31 грудня 1954 року; 61 рік 6 місяців — народилися з 1 січня 1955 року по 31 грудня 1955 року.
Після того, як половину поправок від опозиції підтримано не було, Наталія Королевська (БЮТ-«Батьківщина») та Юрій Кармазін («НУ—НС») заявили, що на знак протесту знімають з розгляду всі свої наступні поправки, оскільки «зневажаються права громадян і всі голосування із внесення поправок фактично є недоцільними». Н. Королевська також запевнила, що буде підготовлено подання до Конституційного Суду щодо оскарження закону про пенсійну реформу.
Під час розгляду законопроекту депутати не підтримали жодної поправки щодо пенсій науковцям, залишивши норми про те, що пенсії науково-педагогічним працівникам призначаються чоловікам після досягнення 62 років, за наявності стажу наукової роботи не менш як 20 років, жінками — 60 років, за наявності стажу наукової роботи не менш як 15 років. Науковим працівникам скасовується надбавка за понаднормовий трудовий стаж.
На пропозиції депутатів від Партії регіонів Ярослава Сухого та Олександра Стояна змінено принцип нарахування пенсій для інвалідів залежно від групи інвалідності. Окрім того, мінімально необхідний страховий стаж для отримання пенсії інвалідам підвищується з 5 до 15 років.
Перерахування страхових внесків до Накопичувального пенсійного фонду запроваджуватиметься починаючи з року, в якому буде забезпечено бездефіцитність Пенсійного фонду.