Парламентська хроніка

Ранкове засідання 5 липня
Верховна Рада України ухвалила в цілому внесений Президентом Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо усунення надмірного державного регулювання у сфері автомобільних перевезень», яким скасовується обов’язковий технічний огляд для легкових автомобілів, що не використовуються у комерційних цілях, та суттєво спрощується порядок проходження обов’язкового техконтролю для інших транспортних засобів.
Відтепер ДАІ не займатиметься проведенням обов’язкового техконтролю авто — такі повноваження передано суб’єктам господарювання. Також скасовано вимоги щодо обов’язкової наявності у водія дорожнього (маршрутного) листа та нотаріально посвідченої довіреності на керування транспортним засобом. За ухвалення такого законопроекту проголосували 262 народні депутати.
Схвалено в цілому закон про внесення змін до деяких законодавчих актів України, який удосконалює порядок розрахунків за житлово-комунальні послуги. За словами доповідача, заступника голови Комітету з питань будівництва, містобудування і житлово-комунального господарства та регіональної політики Ігоря Лисова, передбачається законодавчо встановити, що комунальні послуги надаються споживачам безперебійно. А в разі вимушених перерв на ремонтні та профілактичні роботи виконавець чи виробник послуг зобов’язаний проводити перерахунок розміру плати за житлово-комунальні послуги в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів. Окрім того, передбачається, що платіжний документ за житлово-комунальні послуги може містити графи, в яких зазначаються суми до сплати за надані послуги, не проплачені повністю споживачем у попередній розрахунковий період. Водночас платіжний документ не може містити графи, в яких зазначаються суми за оплату послуг, не передбачених договором, або суми доплат за надані послуги понад ті, що передбачені чинними тарифами. Під час обговорення в другому читанні депутати пропонували скасувати пеню за житлово-комунальні послуги, однак ці пропозиції підтримано не було.
Депутати також прийняли закон, який посилює відповідальність під час проведення фінальної частини чемпіонату Європи 2012 року з футболу в Україні, — про особливості провадження у справах про адміністративні правопорушення і примусове видворення іноземців та осіб без громадянства. Закон набирає чинності одночасно з початком періоду проведення фінальної частини чемпіонату Європи 2012 року з футболу в Україні і втрачає чинність через 30 днів після його закінчення.
Ухвалено також зміни до Кримінального кодексу України, які посилюють відповідальність за використання дитячої праці: експлуатація дітей, які не досягли віку, з якого законодавством дозволяється працевлаштування, шляхом використання їхньої праці — карається арештом на строк до шести місяців або обмеженням волі на строк до трьох років, з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк до трьох років. А за використання дитини для жебрацтва каратиметься позбавленням волі на строк до трьох років.
У цілому схвалено проект закону про внесення змін до статті 9 Закону «Про громадянство України», які встановлюють, що громадянство України не може бути надано особі, засудженій в Україні до позбавлення волі за вчинення тяжкого або особливо тяжкого злочину (до погашення або зняття судимості), з урахуванням рівня загрози для національної безпеки держави. За основу схвалено проекти закону про протидію торгівлі людьми та нову редакцію закону про правовий статус іноземців та осіб без громадянства. За словами першого заступника міністра юстиції Інни Ємельянової, цей законопроект розроблено урядом у рамках виконання плану дій України щодо лібералізації безвізового режиму з Європейським Союзом. А голова Комітету з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин Олег Зарубінський наголосив, що будь-яка цивілізована держава повинна гарантувати права для іноземців та осіб без громадянства на законодавчому рівні та вони мають відповідати європейським стандартам.
У цілому також схвалено проекти законів: про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо спрощення умов доступу на ринок телекомунікаційних послуг, щодо удосконалення регулювання у сфері захисту економічної конкуренції, про внесення змін до ст. 43 та ст. 48 Гірничого закону щодо забезпечення соціальних прав сімей померлих пенсіонерів, які отримують пенсії у зв’язку із втратою годувальника.
Постійний представник Президента України у Верховній Раді Юрій МІРОШНИЧЕНКО:
— Скасування техогляду не дає права виїжджати на дорогу на автомобілі, який знаходиться в несправному стані. Раніше талон технічного огляду був просто папірцем, не відображав реальний стан автомобіля, тому сьогодні ми переклали відповідальність на власників транспортного засобу. Тобто якщо автомобіль буде несправним, власник все одно нестиме відповідальність, але у мене немає сумніву, що техогляд треба скасовувати, бо ця процедура певною мірою була профанацією.
Депутати вітали з днем народження Івана Зайця.
Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.
Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.
Інші фото з цієї події  шукайте в фотомагазині на сайті www.golos.com.ua.
Андрій Пінчук, Максим Луцький.
Олександр Стешенко, Антоніна Болюра.