Як відпочити і не захворіти

Українські туристи, які планують свій відпочинок в екзотичних країнах, повинні дотримуватися рекомендацій ВООЗ зі щеплень. Про це у середу під час онлайн-конференції повідомив лікар-інфекціоніст Олександр Дуда. За його словами, особливу настороженість у фахівців викликають країни Азії та Африки, де можна підчепити малярію, жовту лихоманку та гепатит.

— Перед поїздкою обов’язково поцікавтеся, які інфекції зустрічаються у тій чи іншій країні і які заходи профілактики потрібно проводити стосовно того чи іншого захворювання, — порадив він. Звертатися за такими даними, за словами медика, треба у відділи з особливо небезпечних інфекцій, які мають всю необхідну інформацію. А самі щеплення роблять в Олександрівській лікарні, а також приватних клініках, у яких є на це відповідні ліцензії.

— Збираючись до Індії, треба зробити щеплення від черевного тифу. А ось щодо малярії, на жаль, у світі немає вакцин, які ефективно від неї захищають. Рекомендується хіміопрофілактика, та є одне «але»: препаратів, які дають стовідсотковий захист, поки що не розробили. Причина — різноманіття штамів малярії, — сказав Олександр Дуда.

Вагітним він порадив не випробовувати долю і залишатися у своєму кліматичному поясі. Адже для них навіть відпочинок у країнах Середземномор’я смертельно небезпечний. Там майбутніх мам підстерігає вірусний гепатит Е, який навіть нажив собі славу «убивці вагітних». «У першому триместрі смертність від вірусного гепатиту Е становить 20—30%, другий триместр — до 40%, третій триместр — до 60%. Навіщо щось далі казати?» — підсумував Олександр Дуда.