Парламентська хроніка

Вечірнє засідання 16 червня
Верховна Рада розглянула три законопроекти про заходи щодо законодавчого забезпечення реформування пенсійної системи та 245 голосами схвалила у першому читанні урядовий варіант.
Віце-прем’єр-міністр — міністр соціальної політики Сергій Тігіпко, аргументуючи необхідність проведення пенсійної реформи, наголосив на такому: по-перше, понад 60 відсотків пенсіонерів, особливо ті, хто вийшов на пенсію 10—15 років тому, мають пенсії, що не дотягують і до тисячі гривень; по-друге, пенсійна система соціально несправедлива до більшості пенсіонерів, оскільки досі немає обмеження її максимального розміру для деяких високооплачуваних категорій пенсіонерів; по-третє, Україна належить до держав зі старіючим населенням — нині на 98 пенсіонерів припадає 100 осіб, що сплачують пенсійні внески, а вже у 2014 році один працюючий утримуватиме одного пенсіонера.
Народний депутат Андрій Павловський, представляючи альтернативний законопроект, сконцентрував свою увагу на критиці урядової ініціативи. Назвавши представлений С. Тігіпком документ законопроектом «про пенсійний геноцид громадян України», він зазначив, що сьогодні в Україні більше 30 законів, які визначають пенсійне забезпечення та 10 спеціальних законів, які встановлюють різні методи її обрахунку. Відтак з метою встановлення єдиних принципів пенсійного забезпечення громадян — підвищення соціального статусу і пенсій працівників освіти, медицини, культури, соціальних галузей — він запропонував уніфікувати пенсійне законодавство, тобто опрацювати на основі закону про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування єдиний підхід для нарахування пенсій.
Ще один законопроект представив народний депутат Арсеній Яценюк. Він зазначив, що його законопроект не підвищує пенсійний вік, а чітко вказує на ті ресурси, яких вистачає для того, щоб заплатити всім пенсію. «У разі прийняття мого законопроекту пенсія підвищиться на 334 гривні для 10 мільйонів українських пенсіонерів», — заявив він. Коментуючи заяву С. Тігіпка про те, що, може, неконституційно скасовувати великі пенсії, А. Яценюк запитав, чи конституційно платити 764 гривні пенсії одним і по 100 тисяч гривень іншим громадянам. А щоб вирішити це питання, він запропонував запровадити оподаткування всіх надвеликих пенсій, тож тоді рішення Конституційного Суду, які передували цьому закону, будуть однозначно йти врозріз з цим законопроектом. «Якщо ми вводимо систему оподаткування надвеликих пенсій, то це пряма конституційна норма, бо в Конституції записано: всі люди рівні. Не більш чи менш рівні, а всі рівні», — наголосив А. Яценюк.
Під час наступного обговорення заступник Голови Верховної Ради Микола Томенко нагадав, що нещодавно вся країна провела всенародне обговорення пенсійної реформи, проте щось нічого не чути про результати цього обговорення. Отож він поінформував, що за результатами цього обговорення з’ясувалося, що українському уряду довіряє 17 відсотків та не довіряє 75 відсотків, пенсійну реформу підтримує 3 відсотки громадян та не підтримує 95 відсотків. Відтак він констатував, що реформа можлива лише тоді, коли її проводить влада, якій довіряють і коли суспільство хоче цієї реформи, а якщо цих двох передумов нема, то про яку пенсійну реформу можна говорити?
Підбиваючи підсумки обговорення, Голова Верховної Ради Володимир Литвин зазначив, що оскільки жоден із запропонованих законопроектів не є досконалим, то народні депутати або й далі можуть продовжувати змагатися у політичних вправах, або приймати серйозні рішення і нести серйозну відповідальність. «Нам потрібно визначити, для чого потрібна пенсійна реформа? Щоб підвищити пенсії для людей, а не намагатися всіх звести до бідних людей. Тому я пропоную відповідально підійти до того, щоб визначитися щодо одного із законопроектів і проголосувати, можливо, з відразою. Але після того організувати серйозну роботу в комітетах, щоб запропонувати варіант Верховної Ради. Є дві альтернативи: перша — ухвалити те, що запропонував уряд, аршинними буквами у вступній частині написавши прізвища авторів законопроекту, а є другий варіант — виробити наше спільне бачення і прийняти той закон, який матиме високу кондицію. Я пропоную нам піти другим шляхом», — наголосив глава парламенту. Після цього на підтримку у першому читанні урядового законопроекту висловилися 245 народних депутатів.