Парламентська хроніка
Ранкове засідання 15 червня
Верховна Рада ратифікувала кредитну угоду поліпшення транспортно-експлуатаційного стану автомобільних доріг на під’їздах до Києва (панєвропейські коридори між Україною та Європейським банком реконструкції та розвитку).
Відповідно до угоди на реконструкцію та ремонт 400 кілометрів доріг на шести під’їздах до Києва ЄБРР надає Україні кредит у сумі 450 млн. євро. Йдеться, зокрема, про Житомирську, Одеську, Ковельську, Чернігівську, Обухівську та Овруцьку траси, які необхідно відремонтувати до початку Євро-2012. Роботи мають розпочатися вже у липні цього року. Як повідомив голова Державного агентства автомобільних доріг Володимир Демішкан, кредит надається на вигідних для нашої країни умовах терміном на 15 років.
Сесія ратифікувала також проект закону про приєднання України до Конвенції про право, що застосовується до дорожньо-транспортних пригод. Цей документ передбачає однакове застосування правил до ДТП у разі, якщо потерпілий або транспортний засіб є представниками іншої держави.
Після розгляду ратифікаційних питань фракції «БЮТ-«Батьківщина» та «НУ—НС» попросили оголосити перерву або надати їм право виголосити заяву. Стосувалася вона екс-прем’єра Юлії Тимошенко. Бютівець Андрій Кожем’якін нагадав, що минулого тижня Європарламент ухвалив спеціальну резолюцію щодо справи Юлії Тимошенко та інших членів її уряду. За словами депутата, Європарламент занепокоєний зростанням «вибіркового переслідування» політичної опозиції, непропорційністю застосовуваних заходів, особливо у випадку 
Ю. Тимошенко та Ю. Луценка. «Давши об’єктивну оцінку подіям в Україні, Європарламент поставив перед українською владою кілька чітких вимог», — наголосив депутат. Це, зокрема: скасувати підписку про невиїзд, взяту з Юлії Тимошенко; не заважати їй брати активну участь у політичному житті країни, зустрічатися з виборцями та здійснювати міжнародні поїздки; змінити запобіжний захід щодо Юрія Луценка, а саме: звільнити його з-під варти.
Затим сесія у другому читанні та в цілому ухвалила проект закону про амністію. Після чого перейшла до обговорення питань, запропонованих до включення в порядок денний.
«Нунсівець» Андрій Парубій запропонував включити законопроект про денонсацію угоди між Україною та Російською Федерацією з питань перебування Чорноморського флоту РФ на території України. Його ініціативу підтримав і профільний комітет у закордонних справах. Проте «за» проголосувало лише 113 народних депутатів. Фракції Партії регіонів, КПУ та Народної партії не дали жодного голосу. Не підтримали народні обранці й включення до порядку денного проекту закону про денонсацію Угоди між урядом Союзу Радянських Соціалістичних Республік і урядом Республіки Кіпр про уникнення подвійного оподаткування доходів та майна, підготовленого Андрієм Павловським. Після того, як табло системи «Рада» висвітило «за» 108 голосів, Голова Верховної Ради Володимир Литвин повідомив, що підпише звернення від імені парламенту до Кабінету Міністрів з проханням подати на розгляд сесії відповідний документ.
Насамкінець сесія за основу ухвалила проект закону про національний культурний продукт.
Цього дня з днем народження вітали Дмитра Святаша та Юрія Полунєєва з 55-річчям.
ДОСЛІВНО
Народний депутат А. Кожем’якін («БЮТ-«Батьківщина»):
— Фракція вимагає від Президента вкрай серйозно поставитися до виконання резолюції та інших документів Євросоюзу щодо України. Від Генеральної прокуратури — негайно скасувати підписку про невиїзд для Юлії Тимошенко, а від судів — звільнити з-під варти 
Ю. Луценка та інших політв’язнів.
Юрій Мірошниченко, Юрій Гайдаєв, Сергій Ківалов, Дмитро Притика.
Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.
Інші фото з цієї події шукайте у фотомагазині на сайті www.golos.com.ua.