Каналізаційні очисні споруди в містах Керч, Феодосія, Судак, Алушта потребують негайної реконструкції й модернізації наявних потужностей. Крім того, практично в усіх містах і селищах південного та південно-східного узбережжя Криму каналізаційні очисні споруди морально й технічно застаріли. А влітку їм доводиться працювати з великими перевантаженнями.
Із ситуацією, що склалася, під час робочої поїздки до Криму ознайомилися радник Президента України Валерій Пустовойтенко і перший заступник міністра регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ країни Юрій Хіврич. За словами Валерія Пустовойтенка, раніше Президент України Віктор Янукович доручив перевірити стан великих річок країни, Чорного та Азовського морів. Для цього в регіонах держави, в тому числі в Криму, було створено робочі групи, до яких ввійшли керівники й фахівці профільних відомств і служб, органів місцевого самоврядування автономії.
«Ми вивчаємо стан очисних споруд, а також русел річок і морського узбережжя, обговорюємо із працівниками підприємств, що потрібно зробити, щоб максимально скоротити викиди в море», — сказав радник Президента.
Наприклад, у Керчі очисні споруди перебувають у жахливому стані. «Це просто катастрофа!» — сказав В. Пустовойтенко на нараді в Ялті з питань технічного стану централізованих систем водовідведення в населених пунктах АРК і Севастополя. Й обурився: «Те, що ми побачили в Керчі... Немає слів. Навіть не знаю, як працює місцева влада, де санітарно-епідеміологічна служба, екологи?!».
Валерій Пустовойтенко розповів, що стоки надходять в Азовське море, а з нього в Чорне. «Про яку підготовку до курортного сезону може йтися? А ми ж хочемо зробити Крим курортною столицею України! Та ми звідси скоро тікати будемо!» — заявив радник.
Він також сказав, що є домовленість із МНС, СЕС та екологічними службами про те, що буде підготовлено акти про повну непридатність до роботи керченських очисних споруд, тому що вони не підлягають відновленню. Заступник керченського голови Святослав Брусаков повідомив, що в 2010 році, за даними міськводоканалу, на міському колекторі виникало 6614 аварійних ситуацій. «І ця кількість вселяє жах», — погодився С. Брусаков.
АРК.