У ході митного огляду багажу громадянина України співробітники Головного управління служби безпеки у Криму та кримської митниці виявили і вилучили низку унікальних предметів старовини.
Вивезти історичні та культурні цінності з України у ПАР намагався житель автономії. У його багажі оперативники виявили предмети старовини та книги видання кінця XІX — XX початку століття. Серед виявленого такі. які рідко зустрічаються в середовищі букіністів примірники, «The natіve races of South Afrіca», 1905 року видання, з вклеєною в кінці книги географічною картою 1880 року видання; «The last journals of Davіd Lіvіngstone, іn Central Afrіca», 1875 року видання, «Plutarch’s lіves», 1860 року видання; «Starlіng experіences іn the three wars», «Lіfe and tіmes Wіllіam Henry Harrіson», 1840 року видання; географічні карти з пояснювальними написами, 1847—1857 років видання, а також предмети побуту, якими користувалися жителі Криму — керамічний посуд, орнаментна тканина, грубний кахель і стародавня скринька.
Про те, що вивозити з України літературу, що являє культурну цінність, а також стародавні предмети побуту, категорично заборонено, чоловік добре знав. «Незважаючи на це, він ретельно впакував цінний вантаж у різні картонні коробки так, щоб вони під час митного огляду не привертали до себе підвищеної уваги. Однак це контрабандисту не допомогло. Предмети були виявлені й вилучені», — розповіла нашому кореспонденту співробітник прес-центру Ірина Галинська
Головне управління Служби безпеки України в АР Крим порушило кримінальну справу за фактом замаху на незаконне переміщення через державний кордон України історичних і культурних цінностей. Ведеться слідство.

Георгій ВЕРВЕС.