Ранкове засідання 2 червня
Верховна Рада ухвалила постанову про створення Національного військового меморіального кладовища. Як зазначив голова підкомітету Комітету Верховної Ради з питань національної безпеки і оборони Олександр Кузьмук, сьогодні в Києві та в Україні в цілому поховання ветеранів війни, учасників бойових дій, військово-службовців та членів їхніх сімей здійснюється безсистемно і з порушенням законодавства. Зокрема, до ветеранських організацій надходить чимало скарг від родин ветеранів стосовно вимагання хабарів за отримання місця для поховання та про відмову у наданні родинам фінансової допомоги для організації поховання.
Отож цією постановою Кабінету Міністрів рекомендується створити Національне військове меморіальне кладовище для гідного поховання ветеранів війни, учасників бойових дій та членів їхніх сімей, оскільки раніше про спільне поховання ветеранів із членами сім’ї не йшлося. До того ж у цьому випадку йдеться про те, що окрім Національного військового меморіального кладовища також буде створено військові кладовища в обласних та районних центрах України.
Народні депутати схвалили в цілому низку законів. Зокрема, законопроект про внесення змін до деяких законодавчих актів України в частині видачі особи (екстрадиції), спрямований на приведення національного законодавства до європейських стандартів і вимог чинних міжнародних договорів про видачу правопорушників. Відповідні зміни внесено до Кримінального кодексу України (стосовно заборони видачі громадян України), закону «Про попереднє ув’язнення» (про дотримання прав людини стосовно осіб, які перебувають під вартою у зв’язку з тимчасовим чи екстрадиційним арештом) та до закону про біженців (стосовно строків оскарження до суду рішень міграційної служби).
Ухвалений у цілому законопроект про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо порушення законодавства про захист персональних даних розроблено з метою приведення законодавства у відповідність до Конвенції Ради Європи про захист осіб у зв’язку з автоматичною обробкою персональних даних. Зокрема, законопроект установлює відповідальність за незаконне збирання, зберігання, використання або поширення конфіденційної інформації про особу, ухилення від реєстрації бази персональних даних, не повідомлення або несвоєчасне повідомлення суб’єкта персональних даних про його права у зв’язку з внесенням інформації про нього до бази даних чи незабезпечення захисту інформації. На думку авторів законопроекту, цим буде повністю гарантовано виконання статті 32 Конституції, згідно з якою не допускається збирання, зберігання, використання та поширення конфіденційної інформації про особу без її згоди, крім випадків, визначених законом і лише в інтересах національної безпеки, економічного добробуту та прав людини.
Ухвалений у цілому законопроект про внесення змін до статті 18 закону «Про міліцію», за словами глави підкомітету Комітету Верховної Ради з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності Володимира Малишева, врегульовує питання підготовки фахівців. Оскільки лише за два останні роки держава витратила 1,5 млрд. грн. на підготовку працівників міліції, але половина з них після здобуття освіти, що називається, «розвернулися і пішли», то цим законопроектом запроваджується норма, яка передбачає відшкодування витрат на навчання у разі, якщо випускник навчального закладу МВС після завершення навчання відмовляється працювати за спеціальністю.
Також у цілому ухвалено такі законопроекти: про внесення змін до статей 19 та 43 закону «Про охорону праці» (стосовно посилення відповідальності та застосування штрафних санкцій за порушення законодавства у сфері охорони праці); про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо цільових облігацій; про внесення змін до статті 2 Закону України «Про першочергові заходи щодо запобігання негативним наслідкам фінансової кризи та про внесення змін до деяких законодавчих актів України» (щодо викупу облігацій). У новій редакції з урахуванням зауважень Президента ухвалено законопроект «Про внесення змін до Закону «Про застосування амністії в Україні» та інших законодавчих актів України». Як зазначив представник профільного комітету Володимир Малишев, цей законопроект передбачає, що рішення про застосування амністії ухвалюватиметься лише судом та лише після відшкодування претендентом на амністію завданої шкоди. Іншими словами, стосовно осіб, які не виконали зобов’язань матеріального характеру з відшкодування завданої матеріальної шкоди потерпілим, амністія не застосовуватиметься взагалі.
У першому читанні ухвалено проект закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України у зв’язку з ратифікацією Другого додаткового протоколу до Європейської Конвенції про взаємну допомогу в кримінальних справах. За словами урядового уповноваженого у справах Європейського суду з прав людини Валерії Лутковської, пропоновані зміни визначають підстави та порядок зносин судових та правоохоронних органів України з компетентними органами іноземних держав, умови створення та порядок діяльності спільної слідчої групи, порядок виконання запиту про міжнародну правову допомогу та умови, за яких у цій допомозі може бути відмовлено.
Парламентарії ухвалили постанову про відзначення 70-річчя з дня народження Івана Миколайчука.
На початку засідання головуючий привітав із 70-літнім ювілеєм народного депутата Юрія Крука, із 50-літтям — Дмитра Сандлера та з днем народження Олега Царьова.
Олександр Кузьмук, Геннадій Самофалов.
Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.
 
Інші фото з цієї події шукайте у фотомагазині на сайті www.golos.com.ua.