Майже двісті тисяч гривень виділив уряд для проведення ребальзамації тіла відомого вченого, хірурга-анатома Миколи Пирогова. Його забальзамоване тіло вже 130 років зберігається у церкві-некрополі поблизу Вінниці, неподалік від музею-садиби Пирогова.
За інформацією працівників музею, профілактичні та відновні роботи як і раніше виконуватимуть фахівці московського Центру біологічних структур НДІ «Вілар» при мавзолеї В. І. Леніна.
Це буде дев’яте «омолодження» забальзамованого тіла. Проведуть його у Вінниці. Перший раз московські вчені приїздили у місто над Бугом у 1946-му, через 65 років після смерті Пирогова. Двічі тіло доставляли літаком у Москву. Це було у 1979 й 1988 роках. Тоді виникала необхідність «лікування» в умовах лабораторії при мавзолеї Леніна.
Пирогов помер 23 листопада 1881 року в селі Вишня (нині це околиця Вінниці), де прожив двадцять років. Ідея зберегти його тіло для нащадків належить дружині вченого — Олександрі Антонівні. З таким проханням вона звернулася до учня Пирогова медика з Петербурга Дмитра Виводцева. На четвертий день після смерті він виконав цю непросту процедуру. Щоправда, спершу треба було отримати дозвіл від Святійшого Синоду Російської православної церкви.
Крім Пирогова, забальзамованими зберігаються тіла Володимира Леніна у Москві, Хо Ши Міна у Ханої (В’єтнам) та Кім Ір Сена у Пхеньяні (Корея).
 
Вінниця.