Парламентська хроніка
Ранкове засідання 1 червня
Перший заступник Генерального прокурора поінформував депутатів про кримінальні справи проти Юлії Тимошенко.
Коли Голова Верховної Ради Володимир Литвин запросив до слова першого заступника Генерального прокурора Рената Кузьміна, фракція «БЮТ-«Батьківщина» влаштувала демарш — залишила сесійну залу. Їх не влаштовувало, що доповідатиме не особисто Генеральний прокурор, а його перший заступник. Повернулися до сесійної зали бютівці лише наприкінці виступу.
 У своєму виступі В’ячеслав Кириленко («НУ—НС») зауважив, що не варто очікувати на будь-яку зрозумілу відповідь від Генпрокуратури щодо політичних репресій. Оскільки вже понад рік на всі запитання від опозиції чути одну відповідь: «Нічого не було, жодних переслідувань немає».
Власне, Ренат Кузьмін  повідомив, що проти Юлії Тимошенко загалом було порушено 12 кримінальних справ. Усі вони стосувалися посадових злочинів. Вісім з них закрив Генеральний прокурор Святослав Піскун. Решта — у провадженні. Це, зокрема, справа щодо нецільового використання коштів, отриманих Україною за Кіотським протоколом, придбання автомобілів «швидкої медичної допомоги» та щодо так званого газового контракту. Всі вони, за словами першого заступника Генпрокурора, завершені, отже, Юлія Тимошенко і її захисник ознайомлюються з матеріалами. Водночас, він не виключив, що проти екс-прем’єра може бути порушено ще одну кримінальну справу щодо закупівлі вакцин. «Єдине завдання прокуратури, — зауважив Р. Кузьмін, — зібрати докази як вини, так і невинності екс-прем’єра та представити їх суду для прийняття остаточного рішення». Водночас силовик наголосив: слідчий прокуратури не виносить вироки, а лише збирає докази і надає їх суду. І лише останній приймає рішення, визнати особу винною чи ні. За його словами, прокуратура зібрала достатньо доказів, які свідчать «про можливість звинуватити екс-прем’єра у посадових злочинах». Також Р. Кузьмін зауважив, що до суду справа може бути передана лише після того, як Тимошенко ознайомиться з матеріалами справи і підпише протокол. Проте, додав він, екс-посадовець цього не робить, або пише у протоколі: «Справа повністю сфабрикована. СБУ та ГПУ під впливом мафії».
Політизація цього питання — це маячня, вважає перший заступник Генпрокурора. А звинувачувати слідчого у політичній заангажованості — це недержавницька позиція. Адже у нього немає іншої роботи як розслідувати злочини, збирати докази і представляти їх суду. 
Повернувшись до сесійної зали, бютівці разом із «нунсівцями» вимагали оголосити перерву або дати можливість виголосити заяву. «Режим панічно боїться Юлію Тимошенко, бо вона на сьогодні головна загроза та перешкода для встановлення тотальної диктатури в країні та безперешкодного розкрадання національних багатств», — заявив Роман Забзалюк. Саме тому, наголосив він, на знищення Юлії Тимошенко та її соратників кинуті всі правоохоронні органи країни.
Варто зазначити, що під час виголошення цієї заяви члени фракції «БЮТ-«Батьківщина» оточили парламентську трибуну, проте блокувати роботу парламенту не стали. Тож сесія перейшла до розгляду питань порядку денного. Зокрема, ухвалила три ратифікаційні питання. Крім того, розглянули низку законопроектів, запропонованих до включення до порядку денного.
З днем народження цього дня вітали Олега Лукашука (йому виповнилося 50 років), а також Тараса Чорновола.
Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.
Інші фото з цієї події шукайте у фотомагазині на сайті www.golos.com.ua