З 4 по 10 жовтня відбувся Всесвітній тиждень космосу. За всіх часів Україна, що є визнаним лідером у його освоєнні, мала повне право вважати це свято своїм. І сьогодні деякі провідні вітчизняні підприємства, такі як ДП «ВО «ПМЗ ім. О. М. Макарова» і ДП «КБ «Південне» ім. М. К. Янгеля», упевнено розв’язують завдання міжнародного рівня. Крім безпосередньо військової й народно-господарської тематики вчені та виробничники приділяють серйозну увагу пошуку розв’язань глобальних проблем людства.
Як розповіли «Голосу України» у КБ «Південне», новими науково-технічними проектами, реалізація яких можлива в широкій міжнародній кооперації, є створення ракетної системи безпечного видалення високорадіоактивних відходів атомних електростанцій у космос і системи антиастероїдного захисту Землі, призначеної для безпечної зміни траєкторії астероїдів, що мають імовірність зіткнення із Землею.
Крім того, увагу українських учених і виробничників спрямовано на створення системи «Космічний патруль», що передбачає виведення угруповання низькоорбітальних супутників та створення спеціальної наземної інфраструктури з метою оперативного інформування служб порятунку, служб швидкого реагування, медичних, міліцейських, патрульних і прикордонних служб про надзвичайні та критичні ситуації різного характеру. 
Також ведуться роботи зі створення системи «Подвійний старт», що передбачає створення унікальної технології зближення та стикування об’єктів у космічному просторі та дасть можливість складати в космосі великогабаритні об’єкти в автоматичному режимі, використовуючи при цьому РН легкого й середнього класів.
Особливу увагу приділяють космічній системі «Іоносат», що передбачає виведення супутникового угруповання з науковим корисним навантаженням для проведення експериментів, які мають підтвердити взаємозв’язок певних феноменів в іоносфері та походження природних катаклізмів на Землі. Планується розгортання супутникового угруповання, що дозволить передбачати землетруси в різних регіонах світу.
Розпочато проект зі створення потужного маршового ракетного двигуна тягою до 500 тонн, проекти зі створення рушійних установок для модулів, що зможуть забезпечити доставку вантажів та екіпажів до Місяця і найближчих планет Сонячної системи.
Завершується створення геостаціонарного КА «Либідь». Половину потужності супутника використовуватимуть державні компанії, а другу — здаватимуть в оренду іноземним компаніям для проведення передач по їхніх каналах на території України. Це дасть змогу розв’язати завдання стовідсоткового охоплення населення України програмами телебачення і радіомовлення, послугами зв’язку та Інтернету, оперативно створювати незалежні канали зв’язку в разі надзвичайних ситуацій, підвищить надійність і безпеку телекомунікаційних мереж.
Виробництво високоточної зброї є єдиним ефективним засобом озброєння для сил стримування. Сьогодні КБ «Південне» разом із задіяними в кооперації українськими підприємствами готове до виконання цього важливого завдання.
 
Дніпропетровська область.
 
В одному з цехів складання корпусів ракет Державного підприємства «Виробниче об’єднання Південний машинобудівний завод ім. О. М. Макарова».