Майже сім тисяч світильників із вмонтованими акустичними вимикачами встановлено у під’їздах житлових будинків у Вінниці. Вони вмикаються за допомогою звуку в темну пору і не працюють удень.

— Такі світильники заощаджують протягом доби в під’їзді дев’ятиповерхівки майже 5 кВт електроенергії, — розповідає начальник відділу поточного утримання будинків та прибудинкових територій департаменту житлово-комунального господарства Вінницької міськради Сергій Гречанюк.

За словами співрозмовника, встановлення світильників зі «слухом» здійснюють за кошти з двох джерел. Власники квартир, які відмовляються від централізованого опалення і переходять на індивідуальне, сплачують встановлену суму в спеціально створений фонд. Частину цих грошей використовують для придбання економних світильників. У деяких будинках роблять це за кошти мешканців. Вартість включають до квартплати.

— Заходами з енергозбереження передбачено також встановлення у вже діючих світильниках датчиків ввімкнення і вимкнення світла, які також реагують на звук, — додає Сергій Гречанюк.

Ініціюють встановлення світильників з акустичними вимикачами житлово-експлуатаційні контори, які обслуговують будинки.

 

Вінницька область.