Не перестають радувати новими відкриттями представники російської «інтелектуальної еліти». Так, заступник голови підкомітету Держдуми РФ з природних ресурсів, природокористування та екології Максим Шингаркін обґрунтував право Криму одержувати дніпровську воду тим, що «у Росії беруть свій початок великі ріки Європи, зокрема, й велика ріка Дніпро», передає наш власкор Микола МагдиЧ.
А тим часом окупований півострів очікує сухий сезон. Води з Північно-Кримського каналу тут немає із квітня минулого року. Місцева влада каже, що в Києві питання водопостачання перевели в політичну площину. А що таке Північно-Кримський канал для півострова? Це 85% водопостачання дніпровською водою, сотні гектарів поливних земель і наповнення водосховищ, із яких п’ють кримчани. А без каналу — випалена земля, солончаки і пустеля.
«Мабуть, буде як на початку 40-х років минулого століття, — каже голова комітету з водного господарства Криму Ігор Вайль, — засолення земель і більше нічого». Таку думку він висловив на засіданні підкомітету Держдуми РФ з водних ресурсів, яке відбулося в Сімферополі. Він упевнений, що тільки вирішення питання з подачею дніпровської води допоможе зняти багато проблем. І йдеться не тільки про полив сільгоспугідь. Півострів останнім часом, за даними як мінімум 50-річних спостережень, переживає сухий сезон. Зараз об’єм місцевих наливних водосховищ, наповнення яких саме і відбувалося за рахунок каналу, становить усього 20 млн. куб. м, у той час як торік — 104 млн. куб. м. Водосховищ природнього стоку — 113 млн. куб. м, а в минулому році було 140 млн. куб. м.
Підземні джерела води, розробку яких включено у федеральну цільову програму уряду РФ, допоможуть забезпечити лише невелику частину півострова. Причому тільки східну: від Феодосії, Судака до Керчі включно. Цього року буде відкрито три водозабори, які дадуть майже 195 тис. куб. м. на добу. А пустять цю воду саме по руслу Північно-Кримського каналу в целофанових трубах на відстань 200—300 км. Про те, якою буде її якість, ніхто до пуття сказати не може. Екологи і фахівці застерігають, що відбір води з підземних джерел завдасть непоправної шкоди природі. Справа в тому, що порожнини, у яких міститься прісна вода, неминуче заповнюватимуться водою морською з басейну Азовського та Чорного морів, що спричинить екологічну катастрофу.
Глава Російського союзу гідрогеологів «Росгідрогео» Юрій Богомолов у коментарі «Голосу України» сказав, що без ретельної експертизи говорити про використання підземних джерел неможливо.