Верховна Рада ухвалила в першому читанні пакет антикорупційного законодавства

Ранкове засідання 7 жовтня

 На позачерговому пленарному засіданні на розгляд парламенту було винесено пакет із п’яти антикорупційних законопроектів. На початку пленарного засідання Голова Верховної Ради України Олександр Турчинов висловив сподівання, що всі політичні сили, які йдуть на вибори й обіцяють громадянам наполегливу та ефективну боротьбу з корупцією, підтримають ці законопроекти. Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк заявив, що ухвалення пакета із п’яти антикорупційних законопроектів свідчитиме про те, що всі гілки влади нестимуть відповідальність за боротьбу з корупцією. 

Однак зранку явка депутатів була дуже низька — в сесійній залі зареєструвалися лише 232 депутати. Порожніли місця фракцій Партії регіонів, комуністів та депутатських груп. Лідер фракції «Свобода» Олег Тягнибок запропоновував опублікувати всі результати голосувань за антикорупційні законопроекти. 

Олександр Турчинов доручив парламентському секретаріату висвітлити на табло присутність депутатів за фракціями: «Батьківщина» — 61, Партія регіонів — 25, «УДАР» — 40, «Економічний розвиток» — 10, «За мир і стабільність» — 9, «Суверенна європейська Україна» — 24, «Свобода» — 35, позафракційні — 28. Глава парламенту підтримав пропозицію О. Тягнибока про оприлюднення в «Голосі України» результатів голосувань, щоб країна знала: хто реально голосує за боротьбу з корупцією, а хто ні.

Депутати повернулися до розгляду раніше не підтриманих питань, включивши їх до порядку денного, — президентського законопроекту про систему спеціально уповноважених суб’єктів у сфері протидії корупції та двох альтернативних законопроектів про Антикорупційну службу України — проекти депутатів Олександра Мирного і Сергія Пашинського.

Представник Президента України у парламенті Руслан Князевич окреслив основні положення законопроекту №5085, відзначивши, що існуючий на сьогодні механізм боротьби з корупцією засвідчив його неефективність, тож необхідна інституційна радикальна зміна механізмів і створення спеціального уповноваженого органу — Антикорупційного бюро, на який буде покладено повноваження здійснення досудового слідства та інші повноваження у боротьбі з корупцією. Автор альтернативного законопроекту Олександр Мирний заявив, що знімає його на користь президентського. Однак С. Пашинський наполягав на ухваленні свого законопроекту, вважаючи, що президентський законопроект не відповідає сучасним викликам, а важелі впливу на боротьбу з корупцією залишаються у Генеральної прокуратури. Голова Комітету з питань боротьби з організованою злочинністю і корупцією Віктор Чумак зауважив, що в президентському законопроекті йдеться про створення нового слідчого органу, який контролюватиме високопосадовців — членів уряду, депутатів, голів ОДА та інших. Національне антикорупційне бюро може проводити слідство та розшукову діяльність щодо чиновників високого рангу, суддів, прокурорів. Цей закон узгоджено з урядом, міжнародними експертами і донорами та МВФ. Голова комітету також зауважив, що альтернативні законопроекти було подано до парламенту лише у вівторок зранку, тож комітет не встиг їх розглянути.

Під час обговорення депутати наголошували на тому, що потреба утворення Антикорупційного бюро вже перезріла, його треба було ухвалити одразу після завершення Майдану або ще й декілька років тому. Сергій Каплін («УДАР») підкреслив: для того, щоб провести реформи в країні, Президент має спиратися на антикорупційні законопроекти, які можуть зупинити політичну корупцію, на цей закон давно очікує все суспільство. Володимир Яворівський («Батьківщина») назвав символічним прийняття закону про боротьбу з корупцією наприкінці каденції нинішнього парламенту. Водночас він наголосив на потребі ухвалення нового закону про прокуратуру. Підтримав ухвалення президентського законопроекту і депутат від Партії регіонів Нестор Шуфрич, хоча, за його словами, регіонали зайняли таку позицію: спостерігати за тим, як вестиметься боротьба з корупцією, і не заважати.

Прем’єр Арсеній Яценюк окреслив основні положення Антикорупційної стратегії.

Антикорупційне бюро боротиметься не з дрібними чиновниками, а контролюватиме держслужбовців найвищого — першого-третього рангів. Запроваджується особлива спеціальна процедура декларування доходів і витрат усіх державних чиновників та спеціальна перевірка відповідності даних, вказаних у деклараціях, стилю життя високопосадовців. Віднині їм доведеться декларувати будь-яке майно, в тому числі й готівкові кошти та дорогоцінності, а також усі витрати. Якщо ж у декларації буде написано одне, а чиновник житиме за іншими стандартами, це відстежуватиме спеціально створений громадський комітет. Підвищується кримінальна відповідальність за вчинення корупційного злочину. Арсеній Яценюк наголосив: нове антикорупційне законодавство розкриє реальну картину, хто і чим володіє в Україні, буде розкрита інформація про власність на нерухомість усіх українських високопосадовців та членів їхніх родин, будь-який українець зможе побачити — на кого зареєстровано той чи інший маєток. Окрім того, буде розкрито всю інформацію про реальних власників суб’єктів підприємницької діяльності, які зареєстровані в Україні. Адже багато бізнесових структур, власниками яких є високопосадовці, зареєстровані на офшорні компанії чи підставних осіб. Буде також запроваджено особливу процедуру фінансового моніторингу всіх рахунків та розрахунків публічних осіб — міністрів, депутатів та членів їхніх сімей.

За перший антикорупційний законопроект — про систему спеціально уповноважених суб’єктів у сфері протидії корупції (№5085) — у першому читанні проголосували 278 депутатів.

За урядовий законопроект про засади державної антикорупційної політики в Україні (Антикорупційну стратегію) на 2014—2017 роки — 256 депутатів.

Закон про запобігання корупції (№5113), зауважив міністр юстиції Павло Петренко, є фактично антикорупційним кодексом. Він регулює порядок електронного декларування доходів і видатків чиновників 1—3 категорії, антикорупційної експертизи та ведення реєстру антикорупційних правопорушень. Для цього буде утворено Національну комісію з питань запобігання корупції у складі п’ятьох осіб, які обиратимуться на незалежних конкурсних засадах. Комісія буде колегіальним органом, матиме повноваження моніторингу і контролю, однак не виконуватиме правоохоронних функцій. Ухвалення законопроекту в першому читанні підтримали 263 депутати.

Парламентарії проголосували за доопрацювання пакета антикорупційних законопроектів до ухвалення в цілому за скороченою процедурою — до наступного пленарного засідання парламенту 14 жовтня.

Основні положення законопроекту №5085:

— За законопроектом систему спеціально уповноважених суб’єктів у сфері протидії корупції становитимуть органи прокуратури, Національне антикорупційне бюро України, спеціальні підрозділи по боротьбі з організованою злочинністю МВС України.

— Координацію діяльності спеціально уповноважених суб’єктів у сфері протидії корупції, а також нагляд за додержанням ними законів відповідно до пункту 3 статті 121 Конституції України здійснюватиме Генеральний прокурор України та уповноважені ним прокурори.

На початку пленарного засідання головуючий оголосив про вихід народного депутата України Віталія Грушевського зі складу депутатської групи «За мир і стабільність», Артема Ільюка зі складу депутатської групи «Економічний розвиток» та про входження депутата Андрія Пінчука до складу групи «Економічний розвиток». Новим уповноваженим групи «За мир і стабільність» обрано Олександра Козуба. Олександр Турчинов також поінформував про заяву від депутата Сергія Гончарова про те, що він не брав участі 4 вересня у зустрічі з головою Держдуми Російської Федерації, а в цей час перебував на лікуванні.

У першому читанні також прийнято законопроекти про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо визначення кінцевих вигодоодержувачів юридичних осіб та публічних діячів, яким пропонується запровадити вільний доступ до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та розкриття імен власників компаній, і проект закону про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення.

З четвертої спроби вдалося прийняти у другому читанні та в цілому проект закону про внесення змін до Кримінального та Кримінального процесуального кодексів України щодо невідворотності покарання за окремі види злочинів проти основ національної безпеки, громадської безпеки та корупційні злочини (253 «за»). Глава парламенту Олександр Турчинов неодноразово закликав депутатів мобілізуватися і нарешті прийняти цей закон у цілому. Останнім виступив Нестор Шуфрич, котрий закликав депутатів підтримати документ: «Хто не проголосує за цей закон, хоче втекти з країни, сховавшись від відповідальності». Згідно із законопроектом, за переховування за кордоном від кримінальної відповідальності за злочини проти національної безпеки України, корупційні злочини та пов’язані з терористичною діяльністю передбачено покарання у вигляді конфіскації майна. Після результативного голосування Олександр Турчинов нагадав, що результати голосування будуть оприлюднені в газеті «Голос України» та на телеканалі «Рада».

У цілому також схвалено Закон «Про внесення змін до Податкового кодексу України» (щодо вдосконалення оподаткування інвестиційної діяльності).

Бурхливу дискусію викликав законопроект про внесення зміни до статті 23-1 Закону «Про Державний бюджет України на 2014 рік» щодо фінансових векселів Фонду гарантування вкладів фізичних осіб. Депутати висловлювали побоювання, що депозити вкладникам можуть віддавати не грошима, а векселями. Натомість Віктор Пинзеник пояснив, що йдеться про механізм позики НБУ Фонду гарантування вкладів через ОВДП (облігації внутрішньої державної позики), а з вкладниками розраховуватимуться грошима. Міністр фінансів Олександр Шлапак зауважив, що Фонд гарантування вкладів відшкодовує вклади до 200 тисяч гривень, такі вклади становлять 98 відсотків усіх депозитів. Процедуру ліквідації на сьогодні проходять 13 банків, до кінця року їх буде значно більше. Для відшкодування вкладів потрібно 10 мільярдів гривень, тоді як на рахунку Фонду гарантування вкладів нині немає нічого. За рахунок позики НБУ там опиниться п’ять мільярдів гривень. Міністр фінансів також запевнив, що люди отримають свої вклади виключно грошима, а не векселями. Зрештою, за законопроект у цілому проголосували 227 депутатів.

Верховна Рада ухвалила постанови про зміни в адміністративно-територіальному устрої Луганської області, зміну і встановлення меж Новоайдарського, Слов’яносербського, Перевальського і Попаснянського районів Луганської області. За словами глави Луганської ОДА Геннадія Москаля, це спричинено тим, що частина територій Луганщини нині опинилася під тимчасовою окупацією терористів.

Парламентарії вітали із Днем народження своїх колег Анатолія Коржева і Андрія Павелка.

Наступне пленарне засідання парламенту відбудеться 14 жовтня.

Дослівно

Прем’єр-міністр України Арсеній ЯЦЕНЮК:

— Просто прийняття законів не вистачить для того, щоб побороти корупцію. Це наш із вами спільний тест на боротьбу з корупцією. Корумпованим країнам гроші не дають. У корумповані країни інвестиції не йдуть.

Міністр фінансів України Олександр Шлапак, Андрій Іванчук, Віктор Пинзеник.

Микола Рудьковський, Валерій Мошенський.

Міністр юстиції України Павло Петренко, Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк.

 Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.