На Закарпатті, на базі санаторію «Квітка полонини», відбулася міжнародна науково-практична конференція «Екзо- та ендоекологічні аспекти здоров’я людини».

 Йшлося про концепцію екологічної безпеки, проблеми оздоровлення і профілактики захворювань в умовах екологічного та радіаційного забруднення. Обговорювали також можливості покращення здоров’я людини шляхом раціонального харчування з урахуванням йододефіциту, розвантажувальної дієтотерапії, фіто- та апітерапії, бальнеології тощо. Учасники конференції висловили також нові погляди на викладання курсу нетрадиційної медицини, актуальні питання агротехніки — вирощування рослин із лікувально-профілактичним ефектом.

«Планетарна трагедія забрала життя багатьох людей, завдала шкоди здоров’ю мільйонів. Жодна статистика не скаже, скільки людських доль понівечено», — сказав заступник голови облради Андрій Сербайло. У свою чергу, обласні й місцеві органи влади роблять усе можливе, щоб загоїти рани, заподіяні Чорнобилем.
У Закарпатській області проживають майже п’ять тисяч чорнобильців. Більше половини з них — ліквідатори, 276 — інваліди, понад тисячу постраждалих дітей... За останні п’ять років померло 480 чорнобильців (із них 56 — торік). Водночас у родинах чорнобильців з’явилось близько двох тисяч дітей. Значить, життя продовжується! Життя перемагає! І щоб воно було здоровим, повноцінним, в області прийнято низку цільових програм.
Василь НИТКА.