Наприкінці минулого тижня через резонансні події на Миколаївщині обласний центр відвідали головний державний санітарний лікар України Сергій Риженко та начальник державної екологічної інспекції Павло Жила. Перша частина засідання комісії з техногенної безпеки та надзвичайних ситуацій пройшла біля шламосховища № 2.
Павло Жила повідомив, що проблему буде розв’язано, а поки що все треба регулювати в ручному режимі. За забруднення ґрунту шламовим пилом (екологи виявили перевищення у ґрунті заліза) заводу пред’явлено штраф в... 17 тисяч гривень. Мізерну суму Павло Жила пояснив тим, що шламовий пил належить до 4 класу небезпеки, він «нетоксичний й малонебезпечний».
— За великим рахунком, загрози здоров’ю населення пил не несе, — зазначив головний держсанлікар України Сергій Риженко. — Проте підприємство, що займається шламозберіганням, має дотримуватись правил, і пил не повинен попадати за межі санітарно-захисної зони й турбувати населення». Він наголосив, що Міністерство охорони здоров’я займеться питаннями впливу шламового пилу на організм людини, і паралельно «ми разом з Академією наук ще раз вивчимо властивості шламового пилу». Крім цього, глиноземне підприємство зобов’язали провести усадку пилу водою в житлових кварталах.
Керівництво заводу, за запевненням генерального директора ТОВ «МГЗ» Юрія Овчинникова, «повною мірою розуміє: незважаючи на висновки медзакладів, сам по собі пил задоволення людям не дає». Ю. Овчинников відзначив: «Разом із проектним інститутом ми аналізуємо ситуацію набагато глибше, й уже до кінця березня буде розроблено програму на перспективу. Це буде комплекс заходів, погоджених з управлінням екології, СЕЗ, всіма контролюючими службами. За планами соціального партнерства ми працюватимемо з населенням окремо, з урахуванням побажань селян». Юрій Овчинников сказав: на додаток до існуючої техніки в Австралії буде закуплено спеціальну машину — болотний шнекохід, що забезпечить культивацію поверхні шламового поля. Крім цього, разом із проектним інститутом будуть розроблені нові види реагентів для подавлення пилу.
На прес-конференції перший заступник глави ОДА Геннадій Ніколенко заявив, що є багато важелів впливу на підприємство, але треба враховувати, що на МГЗ працює сім тисяч осіб. У нинішньому році на розв’язання соціальних проблем жителів села Лимани буде виділено мільйон гривень. Керівництво МГЗ також пообіцяло свою допомогу селам Прибузьке й Галицинове.
До речі.
Миколаївський глиноземний завод, контрольований холдингом Олега Дерипаски «Російський алюміній», входить до трійки найбільших виробників алюмінію у світі. Таких шламосховищ, як у Миколаєві, на земній кулі теж три, але всі вони, як зазначили фахівці, розташовані у сприятливіших кліматичних зонах і лише тому проблем не створюють. Проектанти — ВАТ «Укрводпроект» (український головний проектно-вишукувальний і науково-дослідний інститут з меліоративного й водогосподарського будівництва) із цим не згодні й висувають зустрічні претензії до керівництва МГЗ.
Тим часом у квітні в регіоні традиційно починаються сильні вітри, й обласна влада стурбована тим, щоб ситуація з пиленням шламу не повторилася.
Миколаївська область.