Минулого тижня Голова Верховної Ради України Володимир Литвин і Голова Сабору Хорватської Республіки Лука Бебич узяли участь у церемонії відкриття пам’ятника Іванові Франку в місті Ліпік, що в Хорватії (на знімку).

Керівник парламенту назвав відкриття пам’ятника видатному українському письменнику не просто символічним жестом, а «підтвердженням європейськості наших народів, підтвердженням того, що сьогодні гуманізм покликаний відігравати вирішальну роль у розв’язанні всіх проблем, перед якими постає людство, європейське співтовариство». Адже І. Франко, додав В. Литвин, був «великим європейцем та великим гуманістом».
«Я вірю і переконаний, що такі знакові постаті, як І. Франко, будуть спонукати нас до роздумів, надихати на практичні дії на основі високої духовності, великої культури, високого покликання служити людям, народам, а отже, служити миру і процвітанню», — зазначив Голова Верховної Ради.
За його словами, нинішня церемонія засвідчує, що Європа має бути цілісною й об’єднаною. «Ми ще раз переконалися та ствердилися в цьому, коли дорогою до Ліпіка бачили наслідки конфлікту на Балканах, розбиті й покинуті оселі», — сказав В. Литвин.
Глава парламенту склав подяку всім причетним до відкриття пам’ятника, «всім, хто долучився до цієї благородної справи», — Голові Сабору Хорватської Республіки «за розуміння всіх питань, що представляють інтерес для наших країн»; головам міст Ліпік та Дрогобич, які є містами-побратимами і які сьогодні уклали угоду про співробітництво; представникам української громади за те, що вони «пам’ятають свої корені і є активними громадянами Хорватії».
З ініціативою щодо встановлення пам’ятника І. Франку в місті Ліпік, де він перебував у 1908 році на оздоровленні, виступило Посольство України у Республіці Хорватія у 2007 році. Автор проекту та пам’ятника — український скульптор Костянтин Добрянський — член Спілки художників України.
Прес-служба Верховної Ради України.