* Курс гривні на міжбанківському ринку у вівторок досяг чергового історичного мінімуму — 15 грн./$, а в середу обвалився до 12,95 грн./$ — про феноменальний камбек(повернення).

*Нацбанк встановив низку суворих обмежень на валютному ринку — про капосні і приємні нюанси.

*Уряд прийняв постанову про заохочення до переходу підприємств теплової генерації з газу на альтернативне паливо — про точку опори.

Стрибок з валютного коридору

Вадим Гетьман, чий підпис благословив гривню у світ, казав, що, звинувачуючи у непрофесійності Нацбанк, ви тим само звинувачуєте у тому купу комерційних банків. Час переконав, що так і є. Не дивно, що спільні наради керівників держави за зачиненими дверима з представниками найпотужніших банків, на кшталт тієї, що відбулася звітного тижня, зазвичай вражають своєю результативністю.

Нинішню скликали не випадково: стрімке знецінення гривні загрожує самій банківській системі обвалом проблемної заборгованості, Нацбанк доволі незграбно почав усувати надлишковий попит валюти, а вересневий відплив депозитів тільки на війну не списати. Притому, що переважна більшість найбільших банків в країні потребує до капіталізації, відтік депозитів цього місяця сягнув уже 30 відсотків загального обсягу пасивів. Чи не говорили, бува, в Нацбанку про мораторій на дострокове зняття депозитів? Думаю, що навряд, бо це означало б поставити під сумнів головний постулат щодо професіоналізму.

Важко не погодитися з Прем’єр-міністром Арсенієм Яценюком: на сьогодні нема економічних передумов для такої глибокої девальвації, про що свідчить, зокрема, сальдо торговельного балансу країни. І хто б заперечив, що Нацбанк і уряд спроможні забезпечити курсовий камбек (повернення) до адекватних 13,5 гривні за долар США!

Може, той, хто спостерігав позаминулого тижня за валютним аукціоном, який кинув тінь недовіри між деякими комерційними банками і регулятором? Попри домовленість про торги за адекватним курсом, кажуть, Нацбанк несподівано зробив відсікання на вищому курсі долара, відкинувши інші заявки. Отже, замість продати для покриття надлишкового попиту 100 мільйонів доларів США, продав лише 45,5 мільйона, по суті підтримавши девальваційний тренд. Однак пройшла нарада за зачиненими дверима Нацбанку — і уже наступного дня гривня відвоювала у долара 2 гривні — феноменальна дієвість банкірського зібрання!

Підсумую: курс долара США повернуть до прийнятного рівня. Нацбанк різко посилив контроль за контрактами імпортерів, почав активніше усувати надлишковий попит на валюту. Зрештою, я дотепер не сумніваюсь у ділових якостях регулятора, якого війна на Донбасі екзаменує знеструмленням, зневодненням і т. д. Йдеться про інше. Жодні стандарти, регламенти і нормативи у банківській справі не підмінять людський чинник — вимогливість, принциповість, відповідальність... Саме тут щось негаразд, якщо двічі на рік доводиться рятувати курс гривні від падіння. За відсутності на те поважних економічних причин.

Подзвони мені, подзвони...

Залишаються нюанси. Скажімо, заборона купувати понад 220 доларів США на день обмежує доступ до валюти громадян середньої руки, які тримають на собі споживчий ринок. І навпаки — не обмежує тіньовий ринок обміну валют Це вже не кажучи про те, що неадекватний курс гривні веде до цінової дестабілізації на товарному ринку.

Однак, будьте певні, банкіри все враховують, бо для них нюанси — це ризики, які справляють неабиякий вплив на стан ділової активності і надходження в країну валютної виручки. Так, оголошуючи заборону на здійснення розрахунків в іноземній валюті за імпортними операціями (без завезення товару на територію України), регулятор одразу ж відписав листа комбанкам щодо винятків — це не стосується туризму, транспорту і зв’язку. А про узгоджений у вузькому колі провідних банків курс долара сповістили банківському загалу телефоном. Ще б до усіх бізнесменів додзвонитися, щоб вони не закладали у ціни своєї продукції інфляційні ризики, спричинені слабкістю національної грошової одиниці.

Підсумую: найпомітнішою постаттю цього тижня став, поза сумнівом, міністр фінансів Олександр Шлапак, який не тільки пообіцяв швидко повернути курс долара до оптимального рівня (13,00—13,5 грн./$), а й дотримав свого слова. Окрім того, Мінфін ще і вчасно сплатив 75,313 мільйона доларів США купонного доходу за облігаціями держпозики 2010 року. Також нюанс, але дуже важливий — країна сумлінно обслуговує зовнішні борги, а, отже, заслуговує на довіру інвесторів, і спроможна запобігати будь-яким проявам дестабілізації на валютному і товарному ринках.

Стимули по сезону

Що стоїть за гіпотетично можливою дестабілізацією, найгостріше зараз відчувають енергетики. Бо для того щоб пройти опалювальний сезон більш-менш вдало, їм належить закуповувати за тверду валюту природний газ, вугілля, мазут. Для них валюта — точка опори. Глава НАК «Нафтогаз України» Андрій Коболєв не відкидає, що Росія може припинити транзит газу через Україну. Як на мене, не наважиться : що як Європа це переживе і тоді незамінність «Газпрому» поблякне?!

У будь-якому разі це тільки додає ваги постанові уряду щодо стимулювання заміщення природного газу в процесі вироблення теплової енергії для бюджетної сфери. Вона не тільки спрощує механізм тарифоутворення, а й зрівнює «у тарифних правах» приблизно 1 мільярд кубометрів газу з альтернативними джерелами теплової енергії.

Це не перший урядовий документ, спрямований на стимулювання альтернативних джерел енергії, але такий, що найвиразніше ілюструє мету — створити надійну платформу для ефективного заміщення природного газу. Глава Держенергоефективності Сергій Савчук на засіданні уряду висловив упевненість, що за три роки країна навчиться забезпечувати населення та бюджетну сферу власними енергоресурсами. Держава сприятиме кредитною підтримкою заміну газових котлів.

Уже підраховано, що вже цього року такою нагодою може скористатися 34 тисячі домогосподарств. Але і тут є нюанси: далеко не усі домогосподарства підтвердять Ощадбанку належну платоспроможність.

Теплогенерувальні підприємства, відмовившись від газу, одержуватимуть компенсації за різницю між фактичною собівартістю тепла та тарифом на постачання тепла населенню. Отже, держава фактично перебирає на себе збитки підприємств, які віднайдуть альтернативу природному газу. Це — професійне рішення, бо воно зацікавить інвестора неодмінно.

Від першої особи

Глава Держенергоефективності Сергій Савчук:

 

«Механізм стимулювання населення дуже прозорий та доступний: пересічному громадянину для отримання 20-відсоткової компенсації тіла кредиту достатньо буде обрати котел, принести в Ощадбанк рахунок-фактуру та укласти кредитний договір».