Будь-який нумізмат знає, що найрідкісніша російська монета — костянтинівський рубль. Їх збереглось лише два в Росії — один в Ермітажі в Санкт-Петербурзі, другий — в Історичному музеї у Москві.
Це срібна монета із зображенням на лицевому боці профільного портрета лисуватого чоловіка. Підпис свідчить, що то Костянтин І, імператор всеросійський, а під портретом дата — «1825».
Імператора Костянтина в Росії не було, а монета з його іменем та портретом є. Історія її випуску така. 19 листопада 1825 року помер імператор Олександр І. Наступником престолу мав стати старший брат імператора Костянтин Павлович, але мало хто знав, що ще в 1819 р. Костянтин зрікся своїх прав на престол, а Олександр І оформив це маніфестом в 1823 р., в якому наступником російського престолу призначався молодший брат — Микола Павлович. Маніфест зберігався у секретному пакеті, який можна було відкрити після смерті Олександра І. Ще до розкриття пакета Костянтину присягнули Микола, військові і цивільні чини, які знаходились поруч. Навіть після того, як відкрили таємний пакет, члени Державної ради, серед них і міністр фінансів Канкрин, присягають Костянтину. Микола надсилає Костянтину листа, в якому повідомляє, що він і його оточення присягнули йому. Але Костянтин підтвердив своє зречення і приїхати до Петербурга відмовився.
Два тижні у Росії не було імператора. А на Петербурзькому монетному дворі терміново почали готуватися до випуску монети з портретом і ім’ям Костянтина. 12 грудня міністр фінансів Канкрин дозволив карбування монет. За деякими даними, виготовили дві монети без гуртового напису і п’ять — з гуртовим написом.
Тим часом Микола Павлович у неділю 13 грудня 1825 року на надзвичайному засіданні Державної ради оголошує себе імператором. На 14 грудня призначено присягу військ імператору Миколі І. Після цього, за вказівкою Канкрина, терміново припиняється виготовлення костянтинівського рубля.
14 (26) грудня 1825 р. відбулось повстання декабристів — під приводом захисту прав Костянтина на престол. Їхній виступ було придушено.
Темі вивчення історії костянтинівського рубля присвячувало свої роботи багато дослідників. Декілька екземплярів цієї рідкісної монети є за кордоном. Зустрічаються і підробки. У 1974 р. на нумізматичному аукціоні фірми «Спинк і син» у Сан-Луї костянтинівський рубль було продано за 200.000 доларів.