Після критичних публікацій у «Голосі України» криміногенна напруга у Верхньодніпровському районі почала спадати
 
Наприкінці минулого року «Голос України» присвятив низку публікацій криміногенній ситуації у Верхньодніпровському районі Дніпропетровщини та неефективній роботі місцевої міліції. Статті спричинили певний резонанс. У результаті змінилося керівництво райвідділу. Начальником було призначено Миколу Романенка. Через кілька місяців ми вирішили дізнатися, що змінилося в районі.
До призначення Романенка райвідділ був серед найбільш відстаючих в регіоні. Сьогодні він уже вийшов на середньообластні показники й упевнено рухається вперед. Розкривання зросло більш як удвічі, перевищивши 33 відсотки.
За словами прокурора району Руслана Комнатного, вже вдалося виправити чимало недоліків у роботі РВВС. Робота міліції стала прозорою, та сама служба дільничних  з’явилася на місцях — виник безпосередній контакт між громадянином і міліціонером.
— Достатньо взяти просту статистику: різниця очевидна, — зазначає прокурор. — У населення з’явилася повага до міліції, бажання взаємодіяти. Та й між нашими службами встановилися робочі відносини.  І такий підхід жителів цілком влаштовує. Хоча слід відзначити кадрову проблему райвідділу, яку необхідно вирішувати насамперед.
Наркобарони й «металісти» відступають
Справжнім лихом району, про яке писав «Голос України», було фактично безконтрольне поширення наркотиків. Сьогодні тут діє безстрокова операція «Стоп наркотик!». У її рамках у червні-липні було виявлено 25 фактів зберігання наркотичних речовин.
— Також проводиться ціла низка оперативно-розшукових заходів щодо виявлення збуту наркотиків — зібрано багато інформації, за останній місяць уже зафіксовано три факти збуту. Причетних до цього будемо заарештовувати, — розповів Микола Романенко. — Взагалі боротьба з наркоманією сьогодні є нашим головним завданням. Я зустрічаюся із головами місцевих громад, обговорюю проблему. І народ допомагає нам у її розв’язанні: надає інформацію, з якою ми й працюємо.
Що стосується іншого актуального для району питання — незаконно працюючих пунктів приймання металобрухту, то завдяки активній роботі міліції їх кількість скоротилася уже вдвічі. Власники намагалися виходити на співробітників РВВС, «вирішувати питання», але це їм нічого не дало. Міліція продовжує закривати ті, що працюють з порушеннями. Важливо, щоб ці пункти не відкривалися знову, — упевнений Микола Іванович. — Найбільші складнощі — з пересувними пунктами збору. Вони їздять по району, скуповуючи метал. Для ефективної роботи з ними ми налагодили взаємодію із ДАІ.
Пліч-о-пліч із громадами
Позитивних результатів роботи багато в чому досягнуто завдяки тому, що новий керівник міліції зміг знайти спільну мову і з керівництвом місцевих громад, з підприємцями, і з простими громадянами. Водночас украй недостатньою Романенко вважає взаємодію з керівництвом райдержадміністрації. Не перший рік у районі діє програма допомоги райвідділу. Цього року в її рамках не було виділено жодної копійки. Уся допомога — тільки від місцевих рад.
— Новий міський голова Верхньодніпровська Леонід Калініченко, до якого я звертаюся з різними питаннями, завжди допомагає, залучає комунальні служби, — каже начальник РВВС. — Так само завжди надасть допомогу та підтримку й міський голова Верхівцевого Василь Залужний.
Керівники громад встигли оцінити новий підхід до вирішення питань життя району. І готові до подальшої взаємодії із міліцією.
— Я неодноразово звертався до Романенка з різними питаннями, — зазначає Василь Залужний, який, до речі, є колишнім працівником міліції. — У нашому місті є підвідділ міліції, але немає патрульно-постової служби. І на мої прохання Микола Іванович завжди направляв до нас наряди — і на свята, і в будні. Переконаний, що в Романенка вийде навести лад у районі.
Близький по духу
За останні місяці помітно зросла кількість звернень громадян до міліції. Це однозначно свідчить про зрослу довіру до її нового керівництва, позитивну оцінку змін, що відбуваються. Хтось іде до начальника райвідділу просто познайомитися, хтось просить про допомогу, а хтось намагається й сам допомогти, поділившись інформацією.
За словами директора приватного охоронного підприємства Сергія Сіроштана, із приходом нового начальника ситуація змінилася докорінно. Він згадує, як колишній керівник райвідділу відмовлявся співробітничати з охоронним підприємством. Наприклад, виїжджали його співробітники на виклик на об’єкти, щоб забезпечити громадський порядок до приїзду міліції, повідомляли про подію до чергової частини райвідділу. Але їхні звернення просто ігнорували — наряди не висилали.
— Нині ми організовуємо разом із міліцією й охорону масових заходів, і забезпечуємо громадський порядок, і охороняємо приватну власність, — каже Сергій Іванович. 
Одразу новому начальникові вдалося порозумітися і з ветеранами органів внутрішніх справ. Нагадаємо, що саме вони, обурені діями тодішнього керівництва РВВС, були ініціаторами журналістського дослідження та публікацій у газеті «Голос України» торік. Сьогодні ці навчені життєвим і професійним досвідом люди повністю підтримують Миколу Романенка, вважаючи його близьким по духу.
Став затребуваним досвід ветеранів. Їх запрошують на наради, просять посприяти в підготовці й вихованні особового складу. Це підвищує професійний рівень молодих співробітників, а ветерани почуваються потрібними. 
Палиці в колеса
Вирішуються і питання кадрового забезпечення райвідділу. Багато чого також зроблено й у сфері технічного забезпечення. І люди відчули підтримку та свою необхідність, стали дорожити роботою, цінувати її й ту повагу, яка сьогодні почала з’являтися у громадян до співробітників міліції. І запрацювали. Але не всі...
— З недбайливими працівниками нам не по дорозі. Готуємося змінювати керівництво служби по боротьбі з економічними правопорушеннями, — наголошує Романенко. — З початку року її працівники не виявили жодного факту хабарництва, жодного порушення законодавства в земельній сфері.
За словами Миколи Івановича, левова частка всіх звернень громадян присвячена саме цьому. І виходить, що від жителів надходить чимало інформації, котра з якихось причин не розслідується, заходів не вживають.
З тими, хто не захотів працювати в нових умовах, керівництво райвідділу обіцяє чинити жорстко. Усе це — в умовах протидії тих, кого новий начальник намагається змусити працювати по-новому, на результат. Так, за наявною інформацією, низка співробітників намагалися дискредитувати Романенка в очах вищого керівництва міліції і районної влади. Зокрема, поширювалися непідтверджені факти про нібито корупційну схему, в якій бере участь начальник РВВС, про побори з підприємців. Було проведено масштабну комплексну перевірку роботи райвідділу, в результаті якої інформація не підтвердилася. Понад те, самі жителі району — рядові громадяни й підприємці — висловили обурення з приводу зведення наклепів.
Людей чиновник не почув
...Сьогодні співробітники оновленого райвідділу демонструють високий бойовий і патріотичний дух. Троє з них добровольцями поїхали в зону дій АТО, продовжують записуватися й інші. Настрій у всіх бойовий. Добровольці їдуть повністю екіпірованими, забезпеченими всім необхідним. Керівництво РВВС постійно їм телефонує, цікавиться, чого вони потребують. Питань стосовно несення служби до них жодних немає.
Під час нещодавнього візиту начальника обласного управління міліції до Верхньодніпровська жителі району розповіли про своє ставлення до нового начальника райвідділу. Говорили про позитивні приклади співробітництва, про те, як Романенко прагне змінити криміногенну обстановку й ставлення жителів до міліції, і попросили підтримати його.
На цій ноті й хотілося б завершити матеріал про те, як зміна керівництва райвідділу привела до нормалізації ситуації в районі. Однак не вийшло. Коли стаття готувалася до публікації, стало відомо про те, що наказом начальника ГУ МВС України в області Миколу Романенка звільнено с посади начальника Верхньодніпровського РВВС і призначено начальником кримінальної міліції Ленінського райвідділу Дніпропетровська. Годі й говорити про те, з якими почуттями сприйняли цю звістку мешканці Верхньодніпровського району, які вже й повірили в те, що в них буде порядок. І в те, що керівництво області їх почуло.
Дніпропетровська область.
 
Дослівно
 
— Торішні публікації в «Голосі України», присвячені криміногенній ситуації у Верхньодніпровському районі та недолікам у роботі райвідділу, мали величезне значення і для міліції, і для самих жителів, — упевнений Микола Романенко. — Критичні статті змушують нас оперативно реагувати. А позитивні — підвищують самооцінку, бойовий дух працівників, надихають на роботу.
 
Думка
 
— Тепер зовсім інше ставлення керівництва РВВС і до особового складу, і до ветеранів. Наші звернення ніколи не залишаються нерозглянутими, — розповідає член районної організації ветеранів органів внутрішніх справ Михайло Станько. — Наприклад, в обласному центрі помер один із наших ветеранів. Микола Романенко сам поцікавився, яка допомога нам потрібна. Попросили мікроавтобус для похорону — і без зайвих питань отримали.
 
До речі
 
— Зі своїми питаннями я вже багато раз звертався до ОБЕП, — стверджує фермер Михайло Котовицький. — Немає жодного руху, ніхто навіть не приїхав. 
 
Микола Романенко.
Фото автора.