*Ратифікація частини Угоди про асоціацію України з ЄС ілюструє завершення періоду цивілізаційних питань — про світло в кінці тунелю.

*Експорт до РФ у першому півріччі знизився на 23,3 відсотка проти рівня минулого року (Держстат) — про наїжаченого експортера. Інфляція прискориться цьогоріч до 19 відсотків (Нацбанк) — свято де?!

Кінець ілюзіям: СРСР помер

Війна сіє смерть і залишає по собі руїни — на Донбасі завмирає вуглевидобуток, не працюють хімічні та коксохімічні заводи, банки, транспортна інфраструктура. Серед тижня через руйнацію трансформатора Луганської ТЕС залишилися без електроенергії споживачі північних регіонів області. Війна витягує з держбюджету до 80 мільйонів гривень щодня і чимдалі — то витягатиме більше.

На фінансування соціальних видатків 2015 року країні не вистачає, кажуть, понад два десятки мільярдів гривень. Отже, трішки менше, ніж можуть потягти воєнні потреби. І це, умовно кажучи, бо ще не відомо, якою буде ціна на природний газ і де вихід зі смертоносного тунелю. Цього тижня світло в кінці тунелю, я вважаю, вже замерехтіло.

По-перше, ратифікувавши політичну частину Угоди про асоціацію з ЄС, законодавці тим само підтвердили рішучу відмову від будь-якої своєї участі в інших союзах. Мало того, це позбавляє російських і доморощених політиканів ілюзій щодо повернення і Радянського Союзу.

По-друге, затвердивши тимчасовий особливий порядок самоврядування на окремих територіях Луганщини і Донеччини, законодавці виконали необхідну умову для обопільного припинення вогню, зафіксовану на початку місяця у Мінську. Гребування російською стороною і сепаратистами аналогічними зобов’язаннями зайве підтверджує їхню зневагу до територіальної цілісності України, а, отже, в такому разі звільняє нас від зустрічних зобов’язань. Тому я не вірю, що усе піде як по писаному.

По-третє, парламент затвердив два дуже важливі закони щодо очищення влади і люстрації, без яких говорити про динамічний поступ до Європи та ринкові перетворення просто несерйозно.

Підсумую: світло в кінці тунелю, з яким асоціюється мир і спокій на Донбасі, ще неблизько. Але це вже не шлях між Сціллою та Харібдою, між Митним або Євразійським союзом і ЄС, як було, а свідомий курс до європейських цінностей і вільного ринку. Цей шлях виявиться найважчим з огляду на людські та економічні втрати, але вже зараз є упевненість, що не марним.

Не лякайте нелякливих

Згадайте, який скепсис викликало відтермінування до 2016 року імплементації торговельної частини Угоди про асоціацію з ЄС. Поза тим, як на мене, це рішення — не менш важливий позитив для українських виробників. Бо європейський ринок для них залишається преференційним, тоді як вони одержали додатковий час для зміцнення конкурентоспроможності своєї продукції. Будьте певні, бізнес це оцінює по-достоїнству, бо європейський ринок для нього давно не чужий. А чи варто пояснювати, що для України означає безмитна торгівля на європейському ринку для 95 відсотків промислових і 84 відсотків сільськогосподарських товарів?!

Росія залякує Україну торговельною війною, тоді як ми вже на 60 відсотків компенсуємо втрати від обмежень на її ринку торгівлею в Європі, Азії та Африці. Нагадаю: у першому півріччі обсяг експорту товарів у країни ЄС становив 32,6 відсотка від загального обсягу, в інші країни — 67,4 відсотка!

Гроші люблять тишу

Насамкінець Рада Нацбанку затвердила засади грошово-кредитної політики на 2015-й. Наступного року банкіри очікують зростання економіки на 1 відсоток за інфляції 9 відсотків. Це мало про що говорить, як і в попередні роки, — сказав мені знайомий банкір. Однак, як на мене, поживу для роздумів таки дає. За вісім місяців 2014-го гривня девальвувала стосовно долара США на міжбанківському ринку, за оцінками НБУ, на 66,9 відсотка. Тому він прогнозує прискорення інфляції до 19 відсотків вже цього року . У «Засадах...» слушно зазначається, що серед чинників тиску на гривню — зовнішні дисбаланси, сформовані дефіцитом платіжного балансу в минулі роки, а також відплив капіталу з країни і депозитів. Але зовнішні дисбаланси не виникали без провокацій і тиску зі Сходу, що доводить багатолітня історія взаємин між концерном «Газпром» і НАК «Нафтогаз України». А відплив капіталу цьогоріч спровокувала імпортована з Росії дестабілізація, анексія Криму і війна на Донбасі. Адже гроші люблять тишу.

 Експертна оцінка

Заступник міністра економічного розвитку та торгівлі Валерій П'ятницький:

 

«Український бізнес вже не очікує ні від кого послаблень. Він звик виживати і самостійно обстоювати свою конкурентоспроможність. Нам треба йому лише посприяти. А скорочення обсягів поставок на ринок Російської Федерації на 60 відсотків вже заміщують поставки на інші ринки».