Коли перший зимовий місяць обережно ступає притихлими алеями засніженого парку — це неповторний час у «Софіївці». Тоді ніби легше дихається, думається і, звичайно ж, мріється.
Цей час особливий і для директора дендрологічного парку, почесного громадянина старовинної Умані Івана Семеновича Косенка. Адже 3 грудня він святкує свій день народження, а цього року — ще і ювілей, славне сімдесятиріччя.
Тридцять років тому Іван Косенко очолив колектив Національного дендропарку «Софіївка» НАН України. Це була важка весна 1980-го року. Через руйнівну повінь перлина садово-паркового мистецтва України зазнала великої шкоди. Знадобилось максимум зусиль та організаторського таланту новопризначеного директора, щоби залікувати рани красуні-«Софіївки». Відновити зруйновані ставки, греблі, рукотворні острівці, поповнити біологічне різноманіття парку.
Відтоді рік за роком наполегливо й вдумливо колектив наукового закладу працював над новим розквітом незрівняної «Софіївки». Невтомним натхненником і організатором цієї копіткої праці завжди був Іван Косенко. Відомий фахівець у галузі біології, дендрології, акліматизації рослин, він став досвідченим науковцем, педагогом, наставником. З-під його пера вийшло понад 200 наукових та науково-популярних робіт, присвячених «Софіївці», 19 монографій. Під умілим керівництвом доктора біологічних наук, професора, члена-кореспондента НАН України Івана Косенка сьогодні в національному дендропарку постійно здійснюється відновлення природних ландшафтів, архітектурних і гідротехнічних споруд, створюються і поповнюються найкращі колекції рослин Правобережної України. З метою збереження історичного ядра «Софіївки» у західній частині дендропарку створено практично новий парк площею 53 гектари, в якому зібрано основний колекційний фонд рідкісних і зникаючих рослин.
Особлива гордість заслуженого діяча культури України Івана Косенка — визнання неповторності національного дендропарку на міжнародному рівні. Авторитетна західноєвропейська організація «Європа Ностра» разом із Міжнародним інститутом замків віддала першість «Софіївці» одразу в трьох номінаціях. Самого хранителя і сучасного творця одного з кращих українських дендропарків нагороджено дипломом і пам’ятним знаком Центру захисту історичних ландшафтів Польщі. Чимало нагород за самовіддану працю має науковець і від української держави.
— Я щасливий, — щиро зізнається Іван Семенович, — що доля подарувала мені щастя працювати й творити у світі безмежної краси й гармонії. У зеленому, квітучому царстві завжди молодої, романтичної, прекрасної «Софіївки». Я про це мріяв у юності, й мої надії-сподівання здійснилися.
Вітаючи іменинника з ювілеєм, колектив національного дендропарку побажав Іванові Семеновичу довгих життєвих і творчих літ, невичерпної снаги і натхнення. Додамо від себе: його пристрасна і найбільша любов — «Софіївка», як завжди, допоможе, щоби ці щирі віншування неодмінно справдилися!
На знімку: директор національного дендропарку «Софіївка» НАН України Іван Косенко.

Фото з архіву дендропарку.