Біля стін ОДА миколаївці вчора протестували проти ввозу в обласний центр смертоносного вантажу з Калуша Івано-Франківської області. Нагадаємо, перший ешелон з токсичними відходами гексахлорбензолу прибув у Миколаївський морський торговельний порт для подальшого відправлення на утилізацію у Великобританію.
Миколаївці в першу чергу стурбовані відсутністю належного інформування, відкритості й гласності навколо небезпечного заходу. Директор Південної філії Інституту екології Національного екологічного центру України Олег Деркач зазначив, що так і не вдалося дізнатися, чи є відповідні документи на цей небезпечний вид діяльності, зокрема, оцінка впливу на довкілля, висновки державної екологічної експертизи, заява про екологічні наслідки.
У свою чергу начальник держуправління охорони навколишнього середовища в області Сергій Литвак упевнений: якщо все правильно організувати, процес транспортування токсичних відходів шкоди не завдасть. «Кому буде краще від того, що отруйну речовину не вивезуть на переробку за кордон, і вона залишиться в Україні?»