На Миколаївщині почалося будівництво Новоодеського термінала
На березі річки Південний Буг, у передмісті районного центру Нова Одеса, стартував проект ТОВ СП «Нібулон» із будівництва зернових перевантажувальних терміналів на Миколаївщині. В урочистій обстановці, за великої кількості народу керівництво області, району та міста разом із генеральним директором «Нібулона» Олексієм Вадатурським заклало в підмурівок майбутнього термінала «Ново- одеський» традиційне звернення до нащадків.
Слід зазначити: Миколаївщина — рідний дім «Нібулона». Тут розвивалася, міцніла, набиралася сил і досвіду нині відома не лише в Україні, а й далеко за рубежем сільськогосподарська компанія, котру майже двадцять років успішно очолює Герой України Олексій Вадатурський.
На узбережжі Південного Бугу, де через кілька місяців стоятиме красень-термінал вартістю 150 мільйонів гривень, — більша частина берега в палях, між якими снує будівельна техніка. Намети, підготовлене до монтажу устаткування, одне слово, робота кипить.
Голова Миколаївської облдержадміністрації Микола Круглов підкреслив: «Нібулон» — унікальна компанія, де все робиться системно. Вона вирощує зерно, будує елеватори і флот, просуває вітчизняний товар на світові ринки. У СНД аналогів цій компанії немає. Флот «Нібулона» дасть змогу відродити судноплавство по Дніпру й Південному Бугу, розвантажить автошляхи й поліпшить екологію області.
Микола Круглов, голова Миколаївської облержадміністрації:
— Я давно вже, повірте, не отримував такого задоволення, як сьогодні, коли ми впродовж півгодини оглядали будмайданчик. І якщо в нас буде більше таких підприємців, як Олексій Вадатурський, який знає, що він робить, знає, як робити, тоді ми з вами побудуємо Україну для людей.
М. Круглов знову зачепив питання надання інвестиційній програмі «Нібулона» статусу національної, оскільки, як зауважив він, програма такою є за суттю, а закріплення за нею офіційного статусу дасть можливість зняти низку бюрократичних перешкод і чиновницьку тяганину. Він зазначив, що вже тепер у рамках проекту задіяно десятки тисяч будівельників і суднобудівників, використовується продукція вітчизняної металургії, машинобудування та інших галузей, а в перспективі проект матиме позитивний ефект загалом для всього вітчизняного АПК. Він також підкреслив, що це питання обговорювалося під час робочої поїздки в Миколаївську область Прем’єр-міністра України Миколи Азарова.
Тетяна Демченко, голова Миколаївської обласної ради:
— Вкладаючи інвестиційні кошти в будівництво і розвиток суднобудування, в підтримку аграріїв нашої області і всієї України, «Нібулон» робить величезну справу для країни. Що більше буде таких компаній, то за більш високою ціною прийматимуть зерно в наших аграріїв, то міцніше і впевненіше почуватимуться сільгосптоваровиробники.
Микола Заболотний, голова Новоодеської районної держадміністрації:
— Це будівництво дасть нам нові робочі місця. У Новій Одесі, на жаль, нечасто будуються об’єкти, котрі забезпечують роботою більш як сто людей. Очікується додаткове надходження в бюджет близько двох мільйонів гривень, а це ремонт шкіл, дитячих садків, забезпечення інших соціальних програм.
Сергій Назаренко, голова правління будівельної фірми «Житлобуд-Ніко»:
— Наша фірма з липня минулого року бере участь у великому інвестиційному проекті «Нібулона». Це вже шостий термінал, у бу-дівництві якого ми беремо участь. Завдяки підтримці голови Микола-ївської ОДА 
М. Круглова з моменту ухвалення рішення й до початку будівництва минуло зовсім мало часу. За такого гарного інвестиційного клімату ми побудуємо на Миколаївщині не один такий термінал.
Віктор Кисличенко, заслужений працівник промисловості, голова спостережної ради Миколаївського заводу залізобетонних виробів:
— Найбільш напружена робота очікує нас у районі останніх чотирьох банок (ємності для зберігання. — Авт.). У цьому місці дуже складні ґрунти. Учора був випробовувальний варіант: шістнадцять паль пішли на глибину понад тридцять метрів. «Нібулон», звичайно, зазнає додаткових витрат, але натомість робиться все правильно, на віки. Завдяки будівництву нового зернового термінала в Новій Одесі наш завод ожив. Не так давно ми виробляли понад сто видів продукції для потреб промислового і цивільного будівництва, обслуговували кілька регіонів України. Але з 2007 року на підприємстві почався спад виробництва. З будівництвом терміналів у Миколаївській області завод отримав великі обсяги робіт, що дасть змогу стабільно розвиватися, а понад двісті робітників матимуть гарантовану заробітну плату. На Полтавщині, в Марьянівці Гребінківського району, наші монтажники забили понад півтори тисячі паль, які миколаївське підприємство доставляло за 450 кілометрів. Через великі витрати на автопослуги високої рентабельності ми не отримали, але авторитет в «Нібулона» заробили, довівши ділом, що можемо трудитися якісно і швидко, як того вимагають стандарти компанії. Ми прагнемо виконувати роботи в комплексі: виробляємо будівельну продукцію, доставляємо й установлюємо. Тепер ось нас запросили на будівництво термінала в Новій Одесі. Такі компанії, як «Нібулон», вселяють у людей віру.
Олексій Вадатурський, Герой України, генеральний директор ТОВ СП «Нібулон»:
— Ми патріоти всієї України і нашої області. Я можу сказати, що будівництво комплексу в Новій Одесі стало можливе завдяки ініціативі й підтримці голови держадміністрації області Миколи Круглова, голови обласної ради Тетяни Демченко, керівників району та депутатського корпусу міста Нової Одеси.
Це будівництво стало можливе завдяки тому, що в області створено нормальний інвестиційний клімат. Про це казав, кажу й казатиму — все це завдяки Миколі Круглову, що досконально знає наш регіон.
Як правильно зазначив під час поїздки до Миколаєва Прем’єр-міністр України Микола Азаров, щоб здійснювати будівництво, необхідно щонайменше шість місяців на узгодження всіх питань, а зазвичай тяганина триває два роки. У нашому випадку бувало, що йшло й чотири роки на узгодження проектної кошторисної документації й вирішення всіх земельних питань, проходження бюрократичних пасток. Але тут, у Новій Одесі, завдяки особистому контролю Миколи Петровича Круглова, нам удалося пройти всі дозвільні процедури й почати будівництво через чотири місяці. Ми так швидко ніде не проходили узгодження з усіма відомствами.
Олексій Опанасович Вадатурський підкреслив: нині «Нібулон» будує два річкові термінали — в Новій Одесі на Миколаївщині й Кременчуку в Полтавській області. На цих будовах одночасно працюватиме 86 підприємств, освоюючи 300 мільйонів гривень. Комплекс, що зводять у Новій Одесі, за словами Вадатурського, «об’єкт четвертого покоління компанії»: «Ми починали будувати п’ять років тому, і це вже підприємства четвертої модифікації. Це все одно, що чорно-білий комп’ютер порівнювати із сучасними зразками — із пласкою рідкокристалічною панеллю. Ось так і в нас модифікуються підприємства. На Південному Бузі всі комплекси, які будує «Нібулон», — проект четвертого покоління».
Генеральний директор «Нібулона» впевнений, що за умови гарної погоди термінал у Новій Одесі буде побудовано за два місяці. Він особливо відзначив високу екологічність інвестиційного проекту: «Проект «зніме» з доріг України 120 тисяч вантажівок. До Миколаєва уже не треба буде везти три мільйони тонн зерна на автомобілях. Це колосальне розвантаження доріг, а також вулиць і мостів нашого міста». Вадатурський також нагадав, що завдяки інвестпроекту аграрії за кожну вирощену тонну зернових отримають на 50—70 гривень більше.
— Ми максимально наближаємо наше підприємство до кожного фермера, кожен аграрій зможе без посередників реалізувати зерно безпосередньо на наше підприємство. Зникнуть посередницькі ланцюжки, а це означає детінізацію — збільшення прибутковості зернового ринку, його привабливість і легальність, — підкреслив Герой України.
За підрахунками компанії, для відновлення повноцінного судноплавства по річці Південний Буг до міста Вознесенська на днопоглиблювальні роботи буде потрібно 70 мільйонів гривень. «Ми готові вирішувати це питання й робитимемо це разом з облдержадміністрацією, Міністерством транспорту. Я думаю, таке резонансне явище не помітити неможливо, воно змусить чиновників вирішити це питання позитивно», — додав Олексій Вадатурський.
Миколаївська область.
Фото автора і Кирила АХТИМОВИЧА.
Голова Миколаївської облдержадміністрації Микола Круглов, голова Миколаївської облради Тетяна Демченко та генеральний директор ТОВ СП «Нібулон» Олексій Вадатурський закладають у підмурівок майбутнього термінала звернення до нащадків.