У Бердичеві в річку Гнилоп’ять випустили більш як чотири тисячі рибин білого амура та сотню маленьких сомів. У цій акції взяв участь і міський голова Василь Мазур.

Проблема з якістю води в Бердичеві стоїть гостро. Коли кілька років тому аналізували шляхи її розв’язання, міський голова подав ідею: треба використати і природний метод. Гнилоп’ять, імовірно, не випадково отримала таку назву. Тут багато водоростей, які гниють, утворюючи шкідливі речовини. Тож покладають надію на те, що рослиноїдна риба допоможе поліпшити ситуацію. 11 тисяч гривень на придбання білого амура виділило місто. Випустили рибу у воду там, де будується фільтрувальна станція, щоб поєднати зусилля техніки і природи.
А сто маленьких сомів куплено на кошти клубу любителів спортивної риболовлі «Золотий короп». Створено його в липні 2007 року. Нині він налічує півтори сотні членів, які сплачують членські внески: ті, хто працює, — по двісті гривень, пенсіонери — по сто. Ветеранів війни від сплати внесків звільнено. За зібрані кошти купують мальків, охороняють водойму. А ще — проводять змагання серед юних рибалок. Відбуваються вони щороку на День міста, в них беруть участь близько 80 школярів.
Рибу у Гнилоп’ять «Золотий короп» запускає не вперше. З рибних господарств вже привозив коропа, судака, гібридного карася, ляща, товстолобика. Це дало перші результати: в районі водозабору водоростей поменшало. Але водойма велика, тож і риби потрібно більше. Тому клуб спортивної риболовлі ще цього року, до того, як річка вкриється льодом, планує тричі запускати рибу. Вже є домовленості з рибогосподарствами стосовно коропа, судака, гібридного карася, амура, товстолобика.
Коментуючи ці факти, міський голова Василь Мазур з гордістю назвав Бердичів унікальним містом, бо тут мешкають люди, які хочуть принести йому користь. А велика держава саме і починається з цього.
 
Житомирська область.