Після катастрофічного витоку токсичних відходів із заводу з виробництва алюмінію компанії MAL в угорському місті Айка парламент у Будапешті посилив закони проти підприємств, що забруднюють навколишнє середовище, повідомляє «Німецька хвиля».
Депутати схвалили законопроект, внесений прем’єр-міністром Угорщини Віктором Орбаном, відповідно до якого підприємства, причетні до забруднення природи, можуть бути націоналізовані. Передусім така доля спіткає завод MAL, його фінансові активи буде заморожено. Сповіщаючи про це, Віктор Орбан підкреслив, що, «оскільки в цьому разі йдеться не про природну катастрофу, а про збиток, завданий людиною, то цей збиток повинні компенсувати у першу чергу не платники податків, а самі винні».
Директора заводу MAL Золтана Баконі заарештовано. Його підозрюють у завданні збитків навколишньому середовищу, що спричинило загибель людей. Тільки минулого тижня Баконі стверджував, що MAL не виявив жодних неполадок на дамбі резервуара з токсичним червоним шламом, яку прорвало 4 жовтня. За його словами, цей резервуар перевіряли щодня й жодних ознак загрози настільки масштабного прориву дамби виявлено не було.
Однак, як зазначив прем’єр-міністр Орбан, «є всі підстави думати, що певні особи були поінформовані про небезпечний стан дамби, але з особистих міркувань вирішили, що ремонт затівати не варто, і понадіялися на те, що все обійдеться».
Орбан підкреслив, що поновлення роботи заводу в Айці — в інтересах громади, оскільки мова йде про збереження тисяч робочих місць. Опозиційні соціалісти підтримали курс Орбана на націоналізацію підприємств.
Водночас колишній прем’єр-міністр Угорщини, соціаліст Ференц Дюрчань висловив невдоволення тим, що новий закон дає державі занадто багато контролю. За його словами, держава тепер може «забирати все, що побажає, коли побажає і в кого побажає».