Позаминулої суботи приблизно о 16.00 на вінницькому критому ринку «Урожай» не вдалося купити навіть літра молока від домашніх корів. Ним не торгував жоден з продавців. Так само не було у продажу сметани домашнього виробництва. Зовсім невеликий вибір сиру.
— Хіба не знаєте, що корови зараз у «запуску», — пояснює одна з продавчинь. — Перед отеленням їх не доять, дають відпочинок. Тому й молока менше.
Така ситуація одразу позначилася на вартості молочної продукції. За кілограм сиру домашнього виробництва просять 35—40 гривень. Півторалітрова пляшка молока коштує 14—15 гривень. Ціна на сметану (збирану) 35—36 гривень за літр.
Продавці підвищили ціни також на м’ясо. Наприклад, кілограм свинини (лопатка) продають по 70—75 гривень. За таку само кількість «вирізки» треба заплатити ще більше — у середньому на десять гривень. Та й сало має добру ціну — 30—40 гривень за кілограм. Додало в ціні і м’ясо птиці — гусей, курей, індиків. Фахівці пояснюють здорожчання зимовим періодом, коли для відгодовування худоби і птиці витрачається більше кормів, бо нема можливості для їх випасу. Довезти продукцію на ринок теж стало накладніше, бо вартість пального зросла. Трохи дешевші стали яйця від домашніх несучок. За десяток просять 25—26 гривень, перед Новорічними святами їх продавали по 30 гривень.
Не змінилися ціни порівняно з груднем на картоплю (3—4 гривні за кілограм), моркву (4—5 гривень), буряк (4—5 гривень). Так само, як і місяць тому, продають сортові яблука по 8—10 гривень за кілограм, несортові коштують дешевше — 5—6 гривень.
За прогнозами фахівців, «молочка» домашнього виробництва стане дешевшою наприкінці лютого — на початку березня, коли корови після розтелу знову почнуть давати молоко.
 
Вінницька область.