Екологічні організації б’ють на сполох і вимагають від урядовців відмовитися від наміру пустити на продаж території, насамперед військових полігонів та земель Національної академії аграрних наук, а залишити їх під заповідники та національні природні парки. Адже там, констатують, збереглася унікальна флора та фауна. Приміром, у частині степів знаходиться найбільше полігонів і саме там — одна третина всіх рослин і тварин, занесених до Червоної книги. Тож екологи пропонують перевести «непотрібні» землі в об’єкти природно-заповідного фонду та екомережі.
Нагадаємо, нещодавно комісія з контролю за використанням та відчуженням земель оборони та інших земель державної власності ухвалила рішення про те, що до 1 вересня 2010 року деякі міністерства та інші центральні органи виконавчої влади повинні визначити ділянки, які вони не використовують, і підготувати їх до продажу через аукціони. Це насамперед — ділянки Міністерства оборони, Міністерства внутрішніх справ, Міністерства надзвичайних ситуацій, Державної прикордонної служби, Державного департаменту виконання покарань та Нацакадемії аграрних наук.
— Історично так склалося, що землі Міноборони, а саме це відомство володіє найбільшими земельними масивами, зокрема, і степові полігони, це — одні з найбільших невикористаних природних масивів в Україні. Тут протягом десятиліть майже не велася господарська діяльність. Їх використання, навіть у військових цілях, не було катастрофічним для більшості компонентів природних екосистем. Ці ділянки — мало не останні місця в Україні, де збереглася жива природа. Тому звістка про те, що ці державні землі продаватимуть — болючий удар для нас, — пояснює Олексій Василюк, заступник голови Національного екологічного центру України. Якщо такі степи, приміром, розорати, це завдасть непоправної шкоди довкіллю, бо розорювання призводить до спустелення. І це на тлі зміни клімату!
За словами еколога, Міністерство оборони також володіє величезними лісовими масивами. Фактично це відомство на другому місці після Держлісгоспу, і якщо довести, що ці ліси тепер не потрібні для цілей оборони, то там можна робити все, що завгодно.
— Йдеться фактично про землі, на яких планувалося створити заповідники та розвивати екомережу. Про що свідчив ще торішній указ Президента. Тепер у цих територій інші перспективи.
Тим часом Олексій Бурковський, дніпропетровський науковець та активіст кампанії «Збережемо українські степи!», зазначає, що екологи зовсім не проти продажу тих територій, які знаходяться серед міської забудови і потенційно не можуть стати об’єктами природно-заповідного фонду. Але будь-які інші ділянки землі, які перебувають у державній власності і розташовані поза межами житлових кварталів, являють собою потенціал для розширення екомережі і не повинні ставати об’єктами приватизації».
«Наслідки такого рішення можуть бути трагічними не тільки для екосистем України, а й для біотичного різноманіття Європи та світу. І таке рішення приймається в рік, який ООН проголосило Роком збереження біорізноманіття!» — заявляють природоохоронці.
До того ж, стверджують екологи, продаж таких земель на аукціонах призведе до численних порушень національного і міжнародного екологічного законодавства.
Нагадаємо, якраз восени цього року пройде спеціальна сесія Генеральної Асамблеї ООН на тему екологічної політики держав щодо живої природи планети. Українські екологи вважають, що такі рішення наших посадовців не знайдуть міжнародного схвалення.
До речі
Частка заповідних територій України становить близько 5 відсотків, водночас у Європі цей показник сягає 15 відсотків і більше.