Днями працівники СБУ затримали в Полтавській області п’ятьох членів організованого злочинного угруповання, які, анонімно телефоном погрожуючи застосувати вибухові пристрої, в тому числі й на об’єктах громадського транспорту, вимагали значні суми грошей.
І ось в СБУ оприлюднили деякі подробиці цієї справи. У ніч із 7 на 8 серпня невідомий громадянин кілька разів телефонував на номери оперативних чергових СБУ, вимагаючи виплатити йому та його спільникам 600 тисяч доларів. Зловмисник погрожував найближчим часом підірвати саморобні вибухові пристрої в різних районах столиці. Невідкладно в СБУ було створено оперативно-слідчу групу, яка в короткі терміни встановила особу «телефонного терориста» та особи інших членів злочинного угруповання.
Під час спеціальної операції із залученням бійців спецпідрозділу «Альфа» СБУ на трасі Київ—Харків поблизу Пирятина в момент передачі обумовленої грошової суми було затримано одного з вимагачів — 17-річного студента-хіміка. Водночас у самому Пирятині було затримано й інших учасників цього угруповання. Усі вони непрацюючі місцеві мешканці до 30 років. З’ясувалося, що схему виготовлення вибухових пристроїв зловмисники знайшли в Інтернеті. Під час обшуків у помешканнях молодиків вилучено складові елементи для виготовлення вибухових пристроїв, а також 100 кілограмів сірчаної кислоти в каністрах, інші хімічні речовини. Нині вирішується питання про порушення проти затриманих кримінальної справи.