Серпень приніс чергові злети курсу долара в обмінниках, розчарував водіїв зростанням цін на заправках та покупців — здорожчанням багатьох товарів. Тому не дивно, що у найвищих ешелонах влади декларують: шукаємо ефективні ліки, щоб пришвидшити одужання економіки.
Заступник голови адміністрації Президента Дмитро Шимків повідомив: у АП розпочато роботу з переходу на електронний документообіг. Приміром, багато питань можна вирішити за допомогою електронної пошти. Скасовується функція контролю з боку керівників за виконанням доручень підлеглими (надія лише на їхню свідомість) і, навіть, візування документів. У АП пояснюють, що це кроки переходу на сучасний метод прийняття рішень усередині адміністрації Президента, а в подальшому — у її взаємодії з Кабміном та райдержадміністраціями.
Сподіватимемося, що ці західноєвропейські новації і в Україні спрямують на тіснішу співпрацю посадовців з громадянами, а не на те, як ефективно, за допомогою електронної пошти, від нас відкараскатися.
Як повідомляється, сам Президент вже обрав компанію, яка допоможе йому продати його активи. Позбутися свого бізнесу Петро Порошенко привселюдно обіцяв, якщо його оберуть на найвищу державну посаду. Одне з питань, яке нині цікавить громадян: як Президент тепер розпорядиться вирученими мільярдами, до якого банку покладе капітали і чи відправить частину на АТО?
Для стабілізації ситуації на валютному ринку Нацбанк підвищив норму обов’язкового продажу валютної виручки з п’ятдесяти до ста відсотків. Тобто: у цей нелегкий час експортери віднині усю зароблену валюту мають по курсу обмінювати на гривні. Буде більше доларів та євро — дещо стабілізується й валютний ринок, небезпідставно вважають банкіри. Від себе додамо: навряд чи цей крок достатній, щоб остаточно погасити ажіотаж на валютному ринку. Є надія, що більш стабілізуючий вплив матиме рішення Міжнародного валютного фонду про надання Україні чергового кредитного траншу — 1,4 мільярда доларів. Гроші можна буде пустити не лише на поповнення резервів Нацбанку, а й на потреби бюджету та виплати поточних боргів.
Тим часом Держстат оприлюднив такі дані: спад промислового виробництва у липні порівняно з цим місяцем торік прискорився до 12,1 відсотка (у червні мали 5 відсотків). Якщо тенденція збережеться — жодні іноземні кредити не допоможуть.
А тут ще й крадуть. Голова Європейської бізнес асоціації Ганна Дерев’янко закликала посилити боротьбу з корупцією серед державних чиновників, яка заважає розвиватися й працювати будь-якому бізнесу. Вона вважає: «Всупереч обіцянкам боротьби з корупцією, полегшення ведення бізнесу на практиці не відбувається».
Наче на підтвердження цих слів міністр економічного розвитку і торгівлі Павло Шеремета (свого часу він заснував Києво-Могилянську бізнес-школу) подав у відставку. За його словами, замість воювати зі вчорашньою системою вирішив зосередитися на роботі з людьми, які створять завтрашню систему. Можна погодитися, що цю докорінно змінити вже нереально, можна лише побудувати нову.