У Вінниці рекордно здорожчало м’ясо. На ринку «Урожай» за кілограм внутрішньої вирізки просять 100—110 гривень, звичайна вирізка коштує 80—90 гривень. На початку серпня  максимальна ціна за кілограм м’ясця становила 60—65 гривень. Що спричинило різке здорожчання продукції?

Перекупники, ніби змовившись, співали в один голос: «А ви хіба не бачите, що робиться?» На прохання уточнити, що саме робиться, відповідали так само коротко: «Все подорожчало, і м’ясо теж». Вони, перекупники, домінують на ринку. Хоча керівництво за будь-якої нагоди наголошує, що на «Урожаї» найбільше торговельних місць (порівняно з іншими ринками) відведено для сільськогосподарських виробників і фермерів. Чому ті неохоче торгують, мовляв, то вже їхня справа, а не дирекції. Ми створили умови, а все інше — за виробником.

— Ці розмови — для замилювання очей, — каже один із сільських дядьків, що продає свинину. — Вони готові з потрухами з’їсти того, хто на якихось п’ять-десять гривень знизить ціну. Тут усе під контролем. Або танцюй під їхню дудку, або матимеш проблеми. Найстрашніше: нічого довести неможливо. Наприклад, пішов би я поскаржився у дирекцію ринку. Але ж вони всі заодно. Бувало, ходили, скаржилися. І що з того? Все оберталося на шкоду тому, хто висловлював невдоволення. Щоб зайвий раз не тріпати нерви, краще здати все оптом і вертатися додому. Прийдіть раненько, поспостерігайте, скільки бажаючих перекупити тушки. А потім гилять ціни такі, які хочуть. Звичайно,  влітку м’ясо не може коштувати сто гривень. Але ж самі чули, яка ціна...

Дізнатися причини раптового зростання ціни на м’ясо в дирекції ринку не вдалося. Начальства в той час не було на місці.

— Це диктат перекупників, — каже керівник одного з сільськогосподарських підприємств, якого кореспондент «Голосу України» попросив прокоментувати ситуацію. — Врожай зернових і торік, і нині хороший. Собівартість кілограма свинини, вирощеної у дворі сільського господаря, не досягає і п’ятдесяти гривень. Мені складно пояснити причини.

Покупці нарікають також на високу вартість овочів. Наприклад, за кілограм помідорів правлять 6—10 гривень (залежно від величини). Огірки приблизно в такій само ціні. Подорожчало молоко. Місяць тому за 1,5-літрову пляшку просили 7—8 гривень, тепер треба заплатити 10. Зросла вартість домашніх яєць — з 12 до 14—15 гривень.

— Мабуть, дині цього літа не вдасться скуштувати, — каже одна з жіночок літнього віку і просить у продавця уточнити вартість. — 12 гривень за кіло чи це мені привиділося? Не привиділося. А кавуни по п’ять, так? Коли це було, щоб за баштанні платили такі гроші?

Раніше в області проводили багато сільськогосподарських ярмарків. Торік, наприклад, протягом року їх відбулося понад п’ятсот. До того ж не тільки в обласному, а й у районних центрах. У такий спосіб вдавалося збити ціни на основні види продукції. Чи привезуть нинішньої осені сільгосппідприємства свої товари в обласний і районні центри? Якщо й так, то можна з певністю стверджувати: такої кількості торгів, як торік, не буде. Вже хоча б тому, що багато харчів відправляють бійцям у зону АТО, а також на допомогу жителям визволених міст Донбасу.

Вінницька область.

Що почім на ринку «Урожай» у Вінниці:

— Свинина — 70—90 гривень, 

    яловичина — 80—100 грн. за кілограм;

— Сир домашній — 28—35 грн./ кг;

— Сметана — 14—15 грн. 0,5 літра;

— Молоко — 10 грн. 1,5 літра;

— Яйця від домашніх курей — 14—15 грн. за десяток;

— Крупи гречані — 10—15 грн./ кг;

— Цукор — 10,5—11 грн./кг;

— Олія — 10—19 за літр;

— Цибуля — 5—6 грн./ кг;

— Морква — 6—7 грн./кг;

— Помідори — 7—10 грн./кг;

— Огірки — 5—8 грн./кг;

— Картопля — 4—6 грн./кг;

 

— Яблука — 10—14 грн./кг.