В Івано-Франківську відкрили пам’ятник «І мертвим, і живим, і ненарожденним чорнобильцям Прикарпаття». П’ятиметрова матір-мадонна наче огортає і намагається захистити усіх, хто постраждав через аварію на ЧАЕС. Автором пам’ятного знаку, виконаного у червоному граніті, є місцевий скульптор Володимир Довбанюк. Спорудження монумента тривало більше семи років.

Після урочистої церемонії відкриття скульптури відбулося її освячення представниками різних релігійних конфесій та покладання квітів. Присутні також вшанували хвилиною мовчання тих, хто віддав своє життя, щоб врятувати Україну від радіаційної загрози.

Загальна вартість усіх робіт — близько півмільйона гривень. Міська влада виділила на добру справу понад 300 тисяч. Долучився до спорудження пам’ятника і депутат Верховної Ради Олександр Шевченко, за сприяння якого ще два роки тому було придбано гранітну плиту, з якої він зроблений.

Нагадаємо, що донині Івано-Франківськ залишився єдиним обласним центром в Україні, де не було пам’ятника жертвам Чорнобиля. Сьогодні на Прикарпатті проживають більше 10 тисяч осіб, які мають цей сумний статус.

Івано-Франківська область.

На знімку: скульптор Володимир Довбанюк та голова комітету соціального захисту чорнобильців в області Надія Кайдаш.

Фото Миколи МАЦЮКА.